Често се питаме дали е необходимо да инсталираме антивирусна програма на Android смартфона си  и то с основание! Като се има предвид честотата, с която се съобщава за наличието на опасни приложения в Google Play Store, нормално е да се притесняваме за сигурността си. Тези, които са използвали компютъра си без антивирусна програма са наясно с резултатите, които могат да бъдат пагубни.

 

Трябва ли да инсталираме антивирусна програма на Android смартфона си? От Android Pit ще отговорят на този въпрос.

Има ли рискове, ако не инсталирате антивирусна програма на вашето Android устройство?

За сега, много малко Android устройства са имали вируси, но това не означава непременно, че Android смартфоните или таблетите са неуязвими. Всяко сърфиране в интернет от мобилните ни устройства крие рискове. За сега, най-голямата опасност за мобилните устройства са троянските коне, като Obad, който бързо си спечели репутацията на най-опасния вирус, който някога е бил идентифициран. 

Android устройствата по-уязвими ли са от iOS джаджите?

Apple е по-затворена система от Android, затова е много по-трудно да се влезе в системата, за да бъде заразена с вирус. В резултат на това е логично, хакерите да изберат да се насочат към отворената платформа Android. Android има недостатъци, от които се възползват вирусите, но това не означава, че  iPhone-ите изобщо не са уязвими на атаки.

Play Store гарантирали безопасността ни?

И да, и не. На теория, Google изтрива и забранява всякакви приложения, които съдържат вируси или шпионски софтуер. За съжаление обаче, този филтър не е съвършен и успяват да се промъкват фалшиви версии на популярни приложения. Не бива да се доверявате на сляпо на Play Store. Ето някои съвети: преди да инсталирате приложение, погледнете  броя на изтеглянията и броя на положителните коментари за приложението. Това е една добра стратегия за потребителите на Android, да се предпазят от опасни приложения. Освен това проверете името на разработчика или компанията, която е създала и редактира приложението.

Какво е изложено на риск, ако устройството ни има вирус?

Зловредният софтуер може да причини различни проблеми: събиране на личните ви данни и преразпределяне на тази информация, загуба и повреждане на файловете ви, наличие на приложение, което изцежда батерията на устройството ви и така нататък.

Как може устройството ми да се зарази с вирус?

Много ежедневни задачи могат да бъдат опасни за вашето Android устройство: от изтеглянето на приложение до четенето на имейли или дори сърфирането в мрежата. Но не само интернет води до този проблем. Възможно е също така,  вирусите да се прехвърлят чрез Bluetooth.

Лошото е, че разпространението на вирусите е много по-бързо, отколкото при компютрите, тъй като ние носим този вирус в нашите джобове където и да отидем. Ето защо е препоръчително редовно да проверявате устройството си за вируси с антивирусна програма.

Какви са недостатъците на антивирусните програми за Android?

Една от основните критики към антивирусните програми е, че те изискват пълен достъп до всички потребителски данни на дадено устройство. По същество, те правят точно същото нещо като вирусите, които се опитвате да избегнете. Някои антивирусни приложения също така хабят много ресурси, те работят във фонов режим и не винаги са оптимизирани за батерии. Това най-често е цената, която ще трябва да платите, за да бъдете защитени.  И накрая, една антивирусна програма не винаги е 100% ефективна. 

Кое антивирусно приложение да избера за Android устройството си?

Това до голяма степен ще зависи от това как използвате устройството си. Avast Mobile Security & Antivirus, AVG Mobile и Avira Antivirus Security са сред най-препоръчваните, но най-добре е да тествате няколко различни антивирусни приложения и да видите кое работи най-добре за вас. Не забравяйте обаче, че една антивирусна, която сканира постоянно ще се отрази на живота на батерията. Вероятно ще се наложи да промените настройките или поне да се уверите, че вашата антивирусна програма не е прекалено взискателна.

 

Вижте най-добрите антивирусни програми за Android