Въпреки популярността на социалните мрежи и чат приложенията, имейлите остават един от най-удобните методи за комуникация, особено по работа. Това ги прави и любимо средство на хакерите в опитите им да излъжат потребителите по най-различни начини.

 

Имейлите са най-честият обект на т.нар. фишинг атаки. Това е вид измама, която се опитва да излъже потребителите чрез писма, които се представят за идващи от банки, институции, колеги и др. Целта им е да накарат потребителя да сподели личните си данни с подателя или да отвори предварително заразен прикачен файл или линк.

 

Полезно: Как да криптирате имейлите си

 

Фишинг атаките са доста чести и е погрешно да се смята, че човек няма да попадне на подобен имейл. AndroidPIT дава няколко практически съвета за типовете имейли, които не трябва да отваряме изобщо.

 

Имейли тип: Потвърждение на лични данни

Няма компания, банка или институция, която ще ви изпрати имейл, в който да поиска да потвърдите личните си данни като ги въведете наново в удобно предложен линк към формуляр. Това обаче е сред популярните фишинг атаки. Когато става дума за реална необходимост от потвърждение на данни, компаниите правят това или чрез служител, или чрез профила на потребителя в сайта им, а не по имейл.

 

Имейли тип: Спечелена награда

Друга популярна фишинг атака са писма, че току-що получателят им е спечелил награда. Тя може да е нещо главозамайващо като няколко милиона или по-реалистично звучащо като таблет, или дори ваучър за отстъпка. Ако обаче не сте се регистрирали за подобни томболи (което също е форма на риск и може да е стъпка на хакерите към събиране на имейлите за следващи фишинг атаки), то няма как да сте спечелили нищо подобно. Имейлите за голямо наследство също са гарантирани измами и изобщо не трябва да се отварят. Подобна информация се предава по официален път чрез адвокати, а не по имейл.

 

Имейли тип: Устройството ви е заразено с вирус

Генерирането на страх е друг опит за фишинг измами. Имейли със заглавия, че устройството е заразено с вирус, че профилът ви в електронното банкиране е компрометиран и т.н. са измами. Такива имейли също трябва да се изтриват и не трябва да им се отговаря. Ако имате съмнения, че действително може да има проблем с някой профил, посетете сайта на дадената банка или платформа и се свържете с поддръжката, но не отговаряйте директно на имейла и не кликвайте на линковете, които са в него.

 

Още от Digital: Как да разпознавате опасните прикачени файлове в имейлите