Когато става въпрос за защита на нашите пароли, ние обикновено се намираме в някоя от двете крайности: или се превръщаме в параноици, или сме невнимателни. Това не е полезно, особено когато има толкова много митове за сигурността, които се разпространяват сред потребителите.

 

От Make Use Of обръщат вниманието ни към тези 3 неверни твърдения за сигурността ни в интернет.

1. Двуфакторната автентикация е безотказна

Двуфакторната автентикация (2FA) е добър начин за защита на нашите онлайн акаунти, и всеки трябва да се възползва от тази възможност. Но тя не прави профилите ни 100% непроницаеми за хакерите и не може да ни спести избора на сложни и дълги пароли просто защото имаме активирана 2FA.

2. Големите компании се грижат за сигурността на личните ни данни

За съжаление, големите компании ни създават илюзията за сигурност. Ние смятаме, че след като  те са големи и популярни, те трябва да са по-уязвими към атаки и затова те вземат повече мерки за сигурност и защита за себе си и за своите потребители. За съжаление, тази логика не е вярна. Много големи компании са известни с това, че съхраняват потребителските пароли в некриптиран вид, което улеснява значително хакерите. Ето защо независимо за кой сайт си създавате акаунт, трябва да продължите да следвате същите добри практики, които ни препоръчват специалистите по сигурността.

3. Инструментите за проверка на сигурността на паролите са точни

Много хора избират да проверят силата на своите пароли с подходящ инструмент. В това разбира се, няма лошо, но те не са 100% надеждни. Само защото виждате резултат „паролата е 98% силна“ не трябва да ви кара да се чувствате в безопасност и да се отказвате от допълнителните мерки за гарантиране на сигурността ни.

 

Вижте как да си гарантирате по-голяма сигурност в Интернет