USB Type-C е дългоочакваната нова и практична версия на USB, която трябва да реши недостатъците на популярния порт. Въпреки това и тя не е имунизирана от проблеми. How-To Geek показват 3 проблема на USB-C, за които е добре да знаем.

 

Любопитно: Какво трябва да знаем за USB Type-C

 

Грешният кабел може да „убие” устройството

За разлика от по-старите версии на USB, при USB-C има разлики в портовете и кабелите. При старите USB версии грешният кабел не е от чак толкова голямо значение. При USB-C обаче, които от единия край са с оригиналния USB порт (USB-A), може да има проблем. Ако кабелът не е коректно изчислен за даденото устройство, може да извлече твърде много енергия от USB-A и да „изпържи” USB-C. Това не би трябвало да е проблем соригиналните кабели, но е и нещо, за което трябва да се внимава, при използването на кабел от приятел например. Затова е добре да си носим своя кабел, на който имаме доверие.

 

Не всички USB-C портове са еднакви

При USB-A портът си е порт и ще работи с всякакви устройства, като единствената разлика е скоростта на трансфер, която варира според версията. При USB-C не е точно така. Повечето обикновени USB-C кабели на пазара, са предвидени само за зареждане, затова поддържат USB 2.0, а не по-новата и по-бърза USB 3.1 или 3.0. Това е нещо, което трябва да се проверява внимателно преди купуването на кабел. Тези кабели за зареждане може дори да не работят изобщо за прехвърляне на данни или най-малкото ще са много бавни. Някои кабели могат да поддръжат и Thunberbolt, DisplayPort, HDMI и MHL режими. Това трябва да се провери в спецификациите на устройството, за да се знае какъв кабел ще е най-подходящ, ако такъв няма в комплекта.

 

Проблемите с приставките и донгълите

USB-C все още е доста млад, а хората все още имат много стари устройства и периферия. За да може тя да се използва с USB-C са нужни приставки, преходници, донгъли, хъбове и други подобни аксесоари. Намирането на подходяща и съвместима приставка може да е предизвикателства и пак няма гаранция, че ще сработи с конкретните устройства. А кой иска да носи и по 10 приставки и преходници с лаптопа си? Алтернативно решение е USB-C докинг станция. Тя свързва основното устройство чрез USB-C и останалите традиционни USB джаджи. Тук също е важно да се провери предварително какви допълнителни функции на USB-C се поддържат и доколко станцията ще е съвместима с останалите устройства.

 

Изводът за USB-C е, че вече не може просто да се хвърлим на първия кабел и да сме спокойни, че всичко ще бъде наред. Ще е нуждна предварителна проверка и проучване на съвместимостта, за да си спестим доста потенциално скъпи проблеми.

 

Още от Digital: Кой кабел е по-надежден? Lightning или USB Type-C?