Всеки производител на смартфони иска от една страна да създава устройства, които не може лесно да се счупят и да създадат лош иминдж на компанията. От друга страна, те искат потребителите да преминават към новите им модели по-често, ако е възможно, всяка година.

 

Изглежда, че има неизречено споразумение между производителите, при което телефоните да остаряват само две години след появата им на пазара, благодарение на това, че след този период се спират редовните актуализации на софтуера. Дали това обаче е основателна причина да си купуваме нов смартфон? Кога е време да си вземем нов телефон? От Slash Gear търсят отговор на тези въпроси.

1. Повреден телефон

Смартфоните ни през целия ден са с нас. Държим ги в ръце докато тичаме за автобуса, пъхаме ги в джобовете при ключовете, използваме ги докато се храним или пием любимата си напитка. За щастие, повечето съвременни модели използват Corning Gorilla Glass и имат някаква водоустойчивост. Но въпреки това, лесно можем да повредим телефона си, ако не сме внимателни. Разбира се, ако това се случи нямаме друга възможност, освен да си вземем нов телефон.

2. Остарял телефон

Повечето потребители си купуват нов смартфон най-вече по две причини: искат нови функции, които знаят, че няма как да имат на стария си телефон и поради това, че смятат, че смартфоните им са станали изключително бавни. Първата причина е по-скоро маркетингов трик, а другата е въпрос на възприятие, а не реалност. В действителност, потребителите наистина нямат технически причини да надстройват телефоните си по причини, свързани с производителността.

 

- Процесор – процесорите в смартфоните ни са проектирани така, че да поддържат ефективността си, докато се използват. Така че, когато усетите, че старият ви Snapdragon 821 работи по-бавно, това не е по-причина на възрастта му. По-вероятно това да е така, поради факта, че  по-трудно се справя със съвременния софтуер, който изисква повече процесорна мощност. 

 

- Дисплей – дисплеите на смартфоните преминаха през многобройни тенденции и подобрения през годините, но ако се замислите, много малко от тях имат действително практическо значение, освен че предлагат по-голям екран. Много производители се придържат към резолюция от 1080p, с която потребителите не би трябвало да имат проблем. Така, че освен ако не е счупен или изгорял екрана на телефона ви, няма причина да си купувате нов смартфон.

 

- Съхранение – може да е изненада за много хора, но паметта, независимо от вида ѝ, поддържа ограничен брой пъти на запис на данни. Най-лошата е eMMC паметта, която се използва в смартфоните и microSD картите. Но въпреки това, няма причина да се притеснявате за това, защото много по-вероятно е друг инцидент да повреди безвъзвратно телефона ви.

 

- Батерия – в миналото една стара батерия можеше лесно да бъде заменена с нова, но днес това е почти невъзможно.  А батериите не са сред най-издръжливите части на телефоните ни. Без лесен начин да ги замените, нямате друг избор при проблем с батерията освен да си купите нов телефон.

 

- Софтуер – ако хардуерът не е причината, поради която смартфоните започват да работят по-бавно с времето, какъв тогава е проблемът? Софтуерът. Потребителите не обръщат особено внимание на това, което инсталират и използват, и с течение на времето те „натоварват“ смартфоните с ненужен товар. Може също така софтуера, който се актуализира за по-нови устройства, понякога да предлага функции, които не работят добре на по-старите устройства. Този проблем лесно може да се реши с връщане на фабричните настройки на телефона.

 

3.  Маркетингов трик

Търговците имат изгода да ви продават „най-новото и най-великото“ устройство, дори когато вие все още нямате нужда от него. Дали да им „се вържете“ или не, е въпрос на личен избор. Купуването на нов телефон до голяма степен е свързано и с това какви цели имате. Ако искте по-добър имидж или предвиждате да използвате смартфона си за редица важни задачи докато сте в движение, тогава имате основателна причина да смените старото си устройство.

 

Вижте как да прехвърлим цялата си информация на ново Android устройство