Не бива да ви изненадва факта, че смартфоните и таблетите се превърнаха в основна цел за хакерите, тъй като те бавно изместиха лаптопите и настолните компютри и станаха основния ни начин за комуникация и съхранение на важна информация.

Престъпниците от цял свят работят усилено, за да намерят лесен начин да ‘вмъкнат‘ вируси в нашите мобилни устройства, за да могат да откраднат данните ни и да ни причинят неприятности.

Със своята отворена екосистема и възможността да се инсталират ненадеждни приложения, Android джаджите са малко по-уязвими по отношение на тези видове заплахи, отколкото устройствата на Apple.

Повечето Android атаки към  идват под формата на злонамерени приложения, които не са толкова забележими колкото ни се иска.

Така че, ако случайно инсталирате зловредно приложение, има начин да разберете, че сигурността ви е застрашена. Анализаторите от Mashable ни предлагат 3 признака, че една Android джаджа има вирус.

 

 

1. Забавена работа

Подобно на компютрите и при мобилните устройства вирусите работят във фонов режим и забавят работата им. Ако забележите, че телефонът или таблетът ви внезапно започнат да работят по-бавно и затварянето на всички отворени приложения и рестартирането не помага, то навярно причината е вирус.

 

2. Нетипична интернет активност

Вирусите работят във фонов режим и непрекъснато изпращат информация. Ето защо ако забележите нетипична интернет активност или прекалено бързо изтощаване на батерията, трябва незабавно да вземете мерки да предпазите информацията си. За да следите интернет активността отидете в Settings –> Data Usage. Батерията може да следите като отидете в Settings –> Battery или инсталирате приложение на трета страна за наблюдение на батерията. То ще ви каже кои приложения или функции на телефона хабят батерията на устройството ви.

 

 

3. Наличие на приложения, които не сте инсталирали

Постоянно трябва да наблюдавате какво се случва във вашия списък с приложения и да следите за такива които не познавате и не сте инсталирали на устройството си. Ако откриете приложение, в което се съмнявате, трябва да се отървете от него възможно най-бързо.  Преди това обаче включете устройството си в самолетен режим, за да спрете вируса да изпраща информация.

Може да се сблъскате със злонамерени приложения, които отказват да се деинсталират. За да се отървете от тях, ще трябва да включите джаджата си в Safe Mode. Ако по този начин не решите проблема ще трябва да изтриете всичко тоест да върнете фабричните настройки на джаджата си и да започнете отначало. Ако стигнете до тази крайна мярка не забравяйте да направите резервно копие на снимките си и на всичките си важни документи.

Освен това, не забравяйте да смените паролите на всичките си онлайн сметки до които сте имали достъп от смартфона си – Facebook, Twitter, електронна поща или банката, защото не знаете какво е откраднало от вас зловредното приложение.