Потребителите на смартфони винаги са искали по-дълъг живот на батерията на устройството им. Докато бързото зареждане донякъде реши проблема с липсата на заряд преди края на деня, проблема със стареенето на литиево-йонните клетки все още чака да бъде преодолян.

 

Ако имате телефона си повече от година, вероятно сте забелязали, че батерията му не издържа толкова дълго, колкото когато е била нова. След две години нещата стават дори още по-зле, а след три телефона може дори да стане неизползваем.

 

За съжаление, капацитетът на батерията неизбежно намалява с времето. Има обаче неща, които можете да направите, за да удължите живота на батерията, смятат от Android Authority.

Частично зареждане

Частичното зареждане е добро за литиево-йонните батерии и може действително да има някои положителни ползи за дълголетието на клетките.  Когато са почти на минимум заряд, литиево-йонните батерии работят при по-ниско напрежение. Това напрежение постепенно се увеличава, когато батерията се зарежда.

 

Важно е батерията да работи при ниско напрежение, защото това увеличава броя на наличните цикли на зареждане, и по-късно ще започнете да виждате значително намаляване на капацитета. Приблизително всяко намаляване на напрежението в клетките с 0.1V удвоява цикълите на зареждане, според Battery University. Затова, зареждането на телефона в диапазона от 30 до 80% поддържа напрежението по-ниско и удължава живота на батерията му.


Кратките, но редовни презареждания са много по-добри за литиево-йонните батерии, отколкото дългите пълни цикли на зареждане. 

Продължително зареждане

Зареждането през нощта е много обичаен навик, но не се препоръчва по няколко причини. Първо, непрекъснатото зареждане до пълна батерия може да предизвика появата на покритие на металния литий, което в дългосрочен план намалява стабилността и може да доведе до повреди в системата и рестартиране.

 

На второ място, това оставя батерията да работи с по-високо напрежение при 100%, както току-що споменахме по-горе. Трето, създава се излишна топлина. Така, че продължителното зареждане, когато батерията е на 100% заряд, води само до генериране на напрежение и температурен стрес.

 

Друго, което си струва да се спомене, е така наречен паразитен товар. Това се случва, когато батерията се източва докато се зарежда, като например гледане на видео или игри, докато се зарежда.


Паразитните натоварвания са лоши за батериите, защото нарушават цикъла на зареждане и могат да предизвикат мини цикли, при които част от батерията непрекъснато се зарежда, а това влошава състоянието на клетката.  Най-добрият начин да избегнете паразитните натоварвания е като изключите устройството си, докато се зарежда.

Топлината е враг на батерията

Високите температури натоварват батерията и тя започва да губи капацитета си много по-бързо, отколкото при по-ниски температури. Клетката, поддържана при температура между 25 - 30 градуса по Целзий, трябва да запази около 80 процента от капацитета си след първата година. Повишаването на температурата до 40 градуса по Целзий запазва едва 65% от капацитета на батерията след първата година, а ако температурата скочи до 60C този процент ще се достигне само за три месеца. Така че не оставяйте телефона си под възглавницата или върху таблото на колата в горещ ден.

 

Вижте батерии за еднократна употреба срещу презареждащи батерии - кои да изберем за джаджите си