До преди няколко години беше напълно достатъчно да инсталирате антивирусен софтуер на компютъра си, за да защитите личните си данни. Времената обаче се промениха и днес кибер заплахите са много по-сложни, отколкото бяха преди.

Ако знаехте на какви опасности ви излагат хакерските атаки днес, когато почти всяка човешка дейност е компютъризирана, сигурно нямаше да ви се излиза от дома. В интернет отдавна се разпространява информацията например, че вече е възможно да се отвлече самолет с помощта на Android устройство.

 

Любопитно: Смартфоните на Samsung вече са защитени срещу уязвимост, която позволява на хакерите да подслушват потребителите

 

Разбира се, повечето хора гледат на подобни опасения свързани с кибер атаките като на нещо преувеличено и създадено с цел продажба на компютърна защита.

Но дори и в това да има истина, трябва да признаем, че има причина да се замислим за сигурността си в мрежата и да търсим начини да защитим данните си. Затова от Mashable ще ни дадат някои полезни съвети, за да знаем как да сме винаги една крачка пред хакерите.

 

1. Защитете не само компютъра си, но и мобилните си устройства

Навярно на настолния си компютър имате инсталиран антивирусен софтуер, но е много вероятно смартфонът или таблетът ви да не са защитени. Много хора не осъзнават, че смартфоните всъщност са компютри и също са изложени на рискове от заразяване със зловреден софтуер. Според анализаторите, 96% от смартфоните не разполагат с инсталиран на тях софтуер за сигурност. А добър безплатен антивирусен софтуер както за iOS така и за Android не липсва. Всички те могат да бъдат открити и в iOS App Store и в Google Play.

 

 

2. Пазете се от безразборно кликане върху линкове

Може да бъдете сигурни, че вие сте следени в онлайн пространството с цел да бъдете накарани да кликнете върху линк, който ще свали шпионска или злонамерена програма на устройството ви, предназначена да открадне вашите пароли и друга лична информация. Ето защо внимателно проверявайте източника на линка, дори ако той е от някого, когото познавате защото не може да сте сигурни дали неговият компютър вече не е заразен.

 

3. Съсредоточете се върху защитата на личните си данни   

Трябва да започнете, ако все още нямате този навик да използвате двуфакторна автентикация за достъп до електронната ви поща и социалните мрежи. Освен това помислете за криптиране на поверителните данни които съхранявате на телефони, таблети и компютри и не забравяйте да заключвате екрана на телефона си с парола.

 

Още от Digital: Новите смартфони на Samsung ще получават четири години ъпдейти за сигурност