На много хора им допада идеята да повишат сигурността си като използват подходящ инструмент за криптиране на разговорите им. Трудно обаче се намират лесни за използване и надеждни инструменти.

 

Ако търсите инструмент криптиращ разговорите с вашите приятели, разгледайте списъка на  PC World, съдържащ 3 десктоп инструмента за криптиране на разговорите ни.

1. Cryptocat

Не е нужно да имате потребителски акаунт, за да ползвате Cryptocat. За да започнете трябва само да инсталирате добавката за Chrome, Firefox, Safari и Opera. Има и приложения за OS X и iPhone. След това, трябва да кликнете върху иконата на добавка във вашия браузър. Ще се отвори нов таб и ще трябва да попълнете формата като въведете името на разговора, потребителско име и да натиснете „Сonnect“. Ако споделите името на разговора си с някой, той ще може да използва тази информация, за да се присъедини към него.

2. Tor Messenger

Създателите на Tor Project подчертават, че техният месинджър е защитен, има вградено шифриране и по подразбиране записването и съхраняването на каквато и да е информация е забранено. Tor Messenger използва не само възможността на мрежата Tor, която се грижи за анонимността, а и OTR (Off-the-Record Messaging) шифрирането, което осигурява информационната безопасност. Tor Messenger е интегриран с редица съществуващи чат услуги, включително Google Talk, Facebook Chat и Yahoo. Програмата също така работи с Twitter, IRC и Jabber (XMPP).

3. BitTorrent Bleep

Подобно на Tor Messenger, Bleep също е десктоп, клиент, но той не работи със съществуващите клиенти за чат. Bleep зависи от протокола BitTorrent и функционира като самостоятелна чат услуга.

 

За да започнете разговор с приятел в Bleep, кликнете върху Settings > Be Added by Friends и споделете вашия публичен ключ в тях. За да добавите приятел изпозлвайки неговия публичен ключ кликнете върху “+” иконата, поставете неговия ключ и след това кликнете върху Add Contact.

 

Вижте как най-лесно да стартираме видео разговор без регистрация