Мобилните устройства като смартфоните и таблетите напълно промениха всекидневния ни живот. Крайната точка на цифровата технология обаче не е просто създаване на по-добри устройства и приложения, а развиването на нови науки като геномика, нанотехнологии и роботика.

 

Днес тези науки са все още в началото на своето съществуване и нямат кой знае какво влияние в живота ни, но това ще се промени през следващото десетилетие.

Геномиката

Инженерите от Силиконовата долина са известни с уменията си с компютърния код. Изчислителната мощност обаче е позволила на учените да разгадаят тайните на един още по-важен и мистериозен код – генетичния код. Това е най-новата област на геномиката, която дава много надежди на лекарите в борбата им с различни заболявания.

 

Геномиката е все още много млада наука, но първите индикации са, че тя ще промени нашите схващания за това какви болести е възможно да бъдат излекувани. Днес антибиотиците наистина са ефективни, но ефектът им се ограничава до лекуване само на инфекциозни  заболявания. Геномиката обаче има потенциала да постигне много повече резултати в лекуване на хората от най-различни сериозни заболявания като например рак.

Нанотехнологиите

До скоро ние трябваше да се задоволяваме с материалите, които природата ни предоставя. Нанотехнологиите обаче могат да доведат до създаването на широк спектър от нови физични материали, които ще променят електронните устройства – от по-ефективни компютри до по-евтини и по-отчетливи телевизори. Графенът например, е продукт на нанотехнологията, който може да се използва за направата на голямо разнообразие от продукти, но това е само началото. Скоро нанотехнологията ще позволи проектирането на  материали със свойствата, които искаме.

Роботиката

Все по-често виждаме роботи в ежедневието. Watson на IBM например, помага на лекарите да диагностицират пациентите, а дрони се използват за извършване на различни доставки.

 

Това обаче не е всичко, защото роботите отдавна са част от военните сили. В САЩ например, военните разполагат с 11 000 дрона и 12 000 наземни роботи, които се използват за опасни дейности като обезвреждане на бомба и достигане до трудно достъпни места. Войниците дори са дали имена на тези роботи и ги възприемат като свои „колеги“.

 

Роботиката непрекъснато се развива като технология и можем да очакваме, че роботите ще навлизат все по-осезаемо в ежедневието ни.

 

Вижте шест любопитни факта за изкуствения интелект