На всеки се е случвало без да иска да изтрие снимка или дори цяла папка или албум със снимки. Или пък да забрави да ги копира на компютъра преди да ги изтрие от телефона. За щастие, не всичко е загубено. MakeUseOf предлага три начина да възстановим изтрити снимки от всяко устройство с Android.

 

Възстановяване на снимки от облака

Повечето галерии и приложения за снимки предлагат създаване на архивни копия на снимките. Профилите на потребителя в Google и услугата на производителя на смартфона, също имат такава опция. Ако подобно създаване на архивно копие в облака е активирано, то ще се пази дори и при изтриването на снимките от телефона.

 

За Google Photos това става като се отвори приложението и се избере желаната снимка и се избере Save to device (Запамети в устройството). Ако снимката е била изтрита и от Google Photos, тя се пази 60 дни в секцията Trash в страничното меню на приложението. От там лесно може да бъде възстановена.

 

Microsoft OneDrive също има такава опция. Трябва да се отоври приложението и да се избере > Me (Аз) > Recycle Bin (Кошче). Тук снимките обаче се пазят до 30 дни и то ако Кошчето не взима повече от 10% от общото пространство на профила.

 

Dropbox също пази изтритите снимки 30 дни. Те се намират във Files (Файлове) > Deleted files (Изтрити файлове).

 

Възстановяване на снимки от SD карта

Ако няма копия на снимките в облачните услуги, или такива не се използват, има други варианти. Изтритите файлове се пазят в SD картите докато върху тях не бъде записана нова информация. Това означава, че веднага, щом човек осъзнае, че е изтрил без да иска снимки, които не е трябвало, трябва да спре и да извади картата от устройството.

 

След това може да я свърже с компютър и да използва софтуер като EaseUS Data Recovery Wizard, за да възстанови изтритите от картата файлове. Безплатната версия на това приложение позволява възстановяване на до 2GB файлове наведнъж. То позволява и избиране на определени файлове, които да бъдат възстановени, за да не се губи време в чакане.

 

Възстановяване на снимки на отключен телефон

Това е и единственото решение, когато не се използва облак или microSD карта за съхранение на снимките. В такъв случай, телефонът трябва да премине root процедура, за да бъде отключен. За съжаление, това понякога изисква форматиране, което ще изтрие всичко и обезсмисля всичко. Но ако телефонът вече е отключен, то може да се използва приложение като DiskDigger Photo Recovery. То е безплатно в Google Play Store като чрез него могат да се търсят снимките с пълната им резолюция. DiskDigger не винаги може да намери всички снимки, а и някои от тях вече може да са частично презаписани, което ще го повреди и не могат да се възстановят. Все пак, приложението дава добър шанс за възстановяване на кадрите, когато загубата им бъде открита бързо.

 

Още от Digital: Най-добрите Android приложения за редактиране на снимки