Често, колкото повече използваме Android устройство, толкова повече то забавя работата си. MakeUseOf ни дава три важни съвета как да ускорим работата на Android, особено на по-стари устройства с платформата.

 

Изчисвтване на ненужната информация

Трябва да прегледаме всички стари приложения, снимки и музикални файлове, които не ползваме.След това трябва да се „пипнат” някои функции и настройки.

 

Премахване на приложенията, които не ползваме

Колкото повече приложения има на устройството, толкова повече ресурси са нужни. Чрез приложения като Files Go и DiskUsage могат да се премахват ненужни файлове и приложения.

 

 

Files Go е на Google, каото работи за Android 5 или по-нов. Тя може и автоматично да изтрива неизползвани файллове чрез карето Find unused Apps > Get Started. След това просто се следват указанията на приложението.

 

 

DiskUsage е предвидена за по-напреднали потребители. Тя показва състоянието на диска, колко и каква част от него него се използва от различните файлове.

 

 

Премахване на нежелателни приложения

Често някои приложения злоупотребяват и използват доста повече ресурси отколкото е разумно. Това може да се отрази доста сериозно на старите устройства. За Android 5 И нагоре, идентифицирането на такива приложения може да стане чрез преглеждане на разрешенията за достъп до ресурси.

 

Това може да се направи от Settings > Apps, където от списъка с опции от падащото меню да се избере Permissions (Разрешения). Тук може да се види кои приложения до кои функции на телефона имат достъп. Приложение за фенерче например, няма защо да иска достъп до SMS-ите или контактите. Някои смартфони позволяват и премахване на разрешението за дадено приложение да се пуска със стартирането. Това обаче не е опция за всички.

 

Идентифициране на автоматично стартиращи приложения на Android 4.x

При по-старата версия на Android, автоматично стартиращите се приложения, се откриват по малко по-различен начин. Първо телефонът трябва да се рестартира. След това се отива на Settings > Apps и се избира полето Running. Така могат да се видят приложенията, които тръгват заедно с пускането на телефона. Повечето от тях трябва да са системни елементи на Android. Но ако има например игра, новинарско приложение, социална мрежа или друго, то може да се спре.

 

 

За всички стари устройства може да се спре автоматичното обновяване на приложения от Google Play. Вместо това е добре приложенията да се обновяват ръчно в удобни за потребителя моменти или да се настрои така, че обновлението да се прави само по време на зареждане и при наличие на WiFi.

 

Оптимизиране на устройството

Този метод работи за Android 4 и нагоре. Нужно е да има поне 25% свободно място в устройството. След това трябва да се активира самолетния режим на устройството и да се свърже със зарядното и да се остави поне една нощ или по възможност 24 часа. Така телефонът ще извърши процес по освобождаване на паметта, но няма да приема обаждания.

 

Също така е добре да се използва microSD карта и от Settings > Apps да се преместят приложенията, които позволяват това, директно на SD картата. Това освобождава ресурси за системата.

 

 

А ако се активират Developer Options (Опции за програмисти), тогава могат да се изключат анимациите от Window Animation Scale. Опциите за програмисти са достъпни в основното меню с настройки. При по-старите версии на Android се активират чрез отваряне на Settings > About Phone > натискане 7 пъти на Build Number.

 

 

От тези опции може да се активира и Force GPU Rendering. Така приложенията ще са накарани да използват не основния процесор, а графични процесор за обработка на графиките си. Това обаче може да одведе до повишена консумация на батерията.

 

Още от Digital: