Може би ви се струва, че напоследък нищо ново не се случва при смартфоните. Имате чувството, че индустрията е в почивка и не предлага никакви нови функции, тъй като повечето производители представиха най-новите си модели телефони със добре познати за потребителя функции и опции.

 

Въпреки това, от Android Authority са успели да издирят три интересни нови тенденции при смартфоните, които се надяват да се затвърдят през 2018 година. Тези три иновации обещават на потребителите по-добър цялостен опит при използване на смартфоните.

Съотношение на дисплея 18: 9

Повечето смартфони имат екран с формат 16: 9. Това е стандартното съотношение за телевизори и кината, така че има смисъл телефоните да използват същото съотношение за възпроизвеждане на филми на малкия им екран. Въпреки това, през 2017 година редица производители избраха да преминат към съотношение 18: 9.

 

 Vernee Mix2 е мощен смартфон с добра цена и 18:9 дисплей.

 

Всичко започна с LG G6, който използва съотношението 18: 9 за своя 5.7-инчов 2880 x 1440 дисплей. По-късно разбрахме, че Samsung Galaxy S8 и S8 Plus също използват това съотношение. След LG и Samsung, много други устройства се появиха с подобно съотношение, като например Samsung Galaxy Note 8, LG V30, OnePlus 5T и др. Дори Google прегърна този нов формат, избирайки го за 6-инчовия дисплей на Pixel 2 XL.

 

Ulefone Mix2 - смартфон с двойна задна камера камера и 18:9 дисплей.

 

На този етап съдържанието за 18: 9 дисплеи все още е проблем. Изглежда, че това е незначителен проблем за потребителите, тъй като има все по-голямо приемане на формата 18: 9 в смартфоните. Очаква се тази иновация да продължи и през 2018 година.

Екрани за смартфони с честота 120 Hz

Ето още една нова иновация за смартфоните, която се отнася до дисплеите. Razer Phone, който стартира в началото на месец ноември, е може би най-известният смартфон, който има дисплей с честота на опресняване 120 Hz, вместо нормалните 60 Hz.

 

Любопитно: Какво трябва да знаем за 120Hz адаптивни дисплеи

 

Защо това е толкова важно? На теория, ако дисплеят на телефона ви е с по-висока честота на опресняване, изображението трябва да е по-гладко и по-ясно, дори когато скролирате екрана. 

 

 

Razer популяризира по-високата скорост с друга технология, която компанията е разработила, наречена Ultra Motion, която се синхронизира с GPU на телефона, за да промени честотата на опресняване в зависимост от нуждите на това, което се изпълнява. Това поддържа оптимална скорост на опресняване, когато играете игри, което води до много по-гладка графика с по-малко разкъсване на екрана.

 

През 2018 година най-вероятно ще видим повече смартфони с по-добра подкрепа за виртуални и разширени реалности, а по-високата честота на опресняване за тези дисплеи ще направи VR и AR приложенията да изглеждат по-добре, с по-ниска латентност.

eSIM вместо SIM карта

Без значение колко скъп и модерен е смартфонът ви, той все още се нуждае от SIM карта, ако наистина искате да го използвате като нормален мобилен телефон. През 2017 година за първи път изпитахме надеждата, че смартфоните ще се отърват от тази стара технология.

 

Любопитноl: Дойде ли времето на новите eSIM карти

 

Google Pixel 2 и Pixel 2 XL са първите телефони, поддържащи новата технология eSIM. И двете устройства имат вградени SIM карти, проектирани така, че да не могат да бъдат премахнати. Този вид технология не само ще бъде от полза за хора, които купуват отключени телефони или дават стари телефони като подаръци, но и пътуващите зад граница, които няма да се нуждаят от допълнителна SIM карта, за да осъществяват разговори и да се свързват с клетъчни мрежи за данни в други страни.

 

Любопитно: Новите eSIM карти ще навлязат на пазара от 2019г.

 

В момента, технологията eSIM е достъпна само за собствениците на Pixel 2 и Pixel 2 XL, ако се регистрират за Project Fi на Google. Въпреки това, фактът, че Google добавя eSIM поддръжка за най-новите си водещи Android смартфони означава, че компанията насърчава както производителите, така и безжичните оператори да поддържат eSIM в бъдещите модели телефони. През 2018 година вероятно ще видим пускането на повече телефони с поддръжка на Nano SIM и eSIM.

 

Вижте най-добрите функции в смартфони от висок клас