Вижте още: Как снима смартфона Revo Power - Тест на Камера

 

Това на екраните ви е Neffos X1, първият смартфон на TP-Link който се предлага вече и на българския пазар. Заслужава ли си той и какви са впечатленията ни от него – останете с Digital.bg в следващите няколко минути и ще разберете. Първото нещо което ни прави приятно впечатление е кутията. Тя изглежда луксозно, даже прекалено луксозно за този клас телефон.

 

Цена

Още тук ще избързаме да кажем, че цената на Neffos X1 е от 379лв до 449лв., като разликата идва от това в зависимост с какво количество RAM и сторидж ще е устройството. Но за хардуера ще си говорим след малко. В окомплектовката на X1 има елегантно бяло зарядно и не лоши слушалки, които обаче са черни. Добре де, защо не отново бели или пък зарядното и USB кабелът да бяха черни?! Странно решение от страна на TP-Link.

 

 

Самият X1 не изглежда никак зле, дизайнът му е абсолютно същият както на по големия X1 Max. Задният капак, който преминава в страничната лайсна е направен от едно цяло парче алуминий. Горната и долната част са пластмасови, като под тях се намират антените за телефония и Wi-Fi. Върху споменатата метална част има двоен 0.6мм полиран ръб, който в лицевата част преминава в подобен върху пластмасата, но при страната от към гърба - не. Това изглежда малко странно и образува леко ръбче, което можете да усетите с нокът.

 

 

Иначе като изключим това, нямаме забележки към сглобката, а все пак гледаме смартфона като под лупа, защото за първи път се докосваме до тази марка и споделяме максимално обективно мнение изградено на база впечатленията ни.

 

 

По същата причина ще проверим дали дебелината на X1 е същата която дава производителя в характеристиките му, а именно 7.95мм. Електронният ни шублер отчита точно толкова, но има едно "Но", тази дебелина измерваме в по-голямата част на корпуса, но не и в най-издадената му точка. Около камерата има рамка която стои малко над общата равнина. Там измерваме 8.86мм. Във въпросната рамка, сигурно ви направи впечатление този кръг. В него се намира FingerPrint сензора за отключване на смартфона чрез пръстов отпечатък за до 0.2 секунди след докосване. Екстра, която е много полезна и все по-често срещаме при по-ниският клас устройства.

 

 

Разглеждайки периферията на Neffos X1 забелязваме две решетки долу. Както при повечето смартфони, включително и iPhone, под тях се крие само един високоговорител. Теста който правим с него показва, че възпроизвежданият звук е доста силен, но когато усилим на максимум има леко кривене. Така, че един съвет – ако слушате музика, можете да намалите звука с две степени. Продължавайки да разглеждаме периферията ще отбележим още няколко неща които ни изненадват приятно. На първо място бутоните са метални и следователно няма да се обелят грозно след време.

 

 

В слота който се вади с игла в ляво, можете да поставите две SIM карти и за финал, погледнете този слайд бутон. С него можете само с едно движение да преминете в тих режим.

 

Дисплей

Големината на дисплея при Neffos X1 е точно 5”, размер който е универсален и позволява смартфонът идеално да пасне както на мъже, така и на дами с по-малка ръка. Същото можем да кажем и за работата – 5” са достатъчни както за браузване и игра на игри, така и за гледане на видео, но само от един човек. Ако искате по-голям размер, ще трябва да се спрете на Neffos X1 Max, който вече е с 5.5” диагонал на дисплея.

 

 

Резолюцията при по-малкият X1 е едва 1280x720 пиксела, което вече е сериозен минус. Ако смартфонът беше с цена около 200лв това нямаше да ни направи впечатление, но в неговият клас вече Full HD се среща не толкова рядко както преди години. Съвсем пресен пример който имаме е смартфонът Revo Power, чиято цена към момента е малко по-ниска от тази на по-евтиният от двата Neffos-а. Въпреки, ниската резолюция обаче, качеството на пресъздаваната от X1 картина ни харесва. HD образът се компенсира от доста висока яркост и реалистични цветове. Както е видно, дисплеят има извито 2.5D стъкло, но за съжаление TP-Link не споделят нищо за каквато и да е протекция.

 

 

С това първата част на ревюто което Digital.bg посвети на първите смартфоните на TP-Link в България приключи. Гледайте ни и утре, за да видите с какъв хардуер разполагат X1 и X1 Max, както и нагледен отговорът на един въпрос, който вероятно интересува повечето от вас „С какво качество снимат камерите на смартфона”.