Lyft са се съгласили да продадат своята дивизия за автономни автомобили на дъщерно дружество на Toyota. Tова ги превръща в поредния производител, който се отказва от активната разработка на AV автомобили в индустрията. Според конкретните данни сделката ще позволи на Woven Planet Holdings да придобият пълен контрол над бизнеса със самоуправляващи автомобили на Lyft със степен на автономност Level 5.

Финансовите параметри на сделката се очаква да достигнат до $550 млн. Интересна подробност е, че Lyft вече са получили сума от $200 млн. докато останалите пари ще се преведат в следващите пет години. Компанията очаква да спести повече от $100 млн. в NAAP разходи през годината, което ще гарантира по-добра позиция за генериране на дългосрочна печалба.

Съгласно споразумението Toyota се съгласяват да използват данните и платформата на Lyft за всяка търговска услуга, която планират да представят под дъщерното си дружество Woven Planet. Aко всичко върви по план регулаторите ще одобрят сделката през третото тримесечие на 2021г.

 

 

По този начин ще се сложи край на четиригодишни разработки на Lyft в сферата на самоуправляващите автомобили. Сделката ще позволи на компанията да оптимизира финансовото си състояние като се фокусират към по-доходоносния си традиционен бизнес. Още в края на миналата година Uber продават бизнеса си с автономни автомобили на Aurora за $4 млрд.

Lyft изглежда ще последват примера на своя конкурент, за което със сигурност допринася пандемията и бизнес ограниченията около COVID-19 кризата. Автономните автомобили са все още концепция, която има тестов характер. Постоянните инвестиции са сериозен разход, който Lyft ще си спестят след финализиране на придобиването.

В същото време Toyota разработват усъвършенствани системи за асистиране на шофирането в автономните автомобили с Guardian, който още не сме виждали в сериен автомобил. Сумата от $550 млн. за финансиране на сделката с Lyft ще бъде преведена под формата на кешово плащане.

 

Още от Digital: Какво трябва да знаем за самоуправляващите автомобили