Четири от най-големите японски компании официално обявиха, че ще стартират съвместен проект, чиято цел е да доведе до разработването на ново поколение батерии. В случая става въпрос за автомобилните производители, Toyota. Honda и Nissan, както и за технологичния бранд Pansonic. Идеята е да се сформира екип със специалисти на четирите компании, които ще създават заедно по-добри батерии от типа Solid-State Battery (SSB) за eлектрически автомобили. Японското министерство на икономикатa се включи в проекта с $14 млн. инвестиция.

 

За реализацията му четирите компании формираха нов консорциум с името "Lithium Ion Battery Technology and Evaluation Center" (Libtec), информира Cnet. Мнозина анализатори определят Solid-State Battery (SSB) като бъдещето на електрическите автомобили, което се дължи предимно на факта, че този тип батерии използват електролити, които имат по-висока енергийна плътност от литиево-йонните и поддържат по-ниска температура. По този начин те се превръщат в по-сигурна алтернатива на сегашните технологии, но са и по-евтини за производство.

 

Крайната цел на Libtec е разработването на батерия, която може да предложи до 800 километра пробег с едно зареждане. Първата ключова стъпка за постигането на тази цел е производството на прототип, осигуряващ 550 км. преди да се наложи да заредите отново. Партньорството между японските компании има дългосрочен характер. В заключение ще отбележим, че дори премиерата на батерия, с 550 километра пробег ще е сериозно постижение, тъй като е осезаемо по-висока стойност от възможностите на сегашните електрически автомобили.

 

Още от Digital: Каква е разликата между литиево-йонните (Li-Ion) и твърдотелните батерии (SSB)