Toshiba вече разкриха плановете си да продадат бизнеса си с флаш памет на Western Digital. Aкциите на компанията в последните дни се понижиха с 10.3%, заради неочаквани проблеми, които са провокирани от неочаквани проблеми с американското подразделение за ядрена енергия на Toshiba. Изчисленията на анализаторите показват, че обезценяването над този бизнес надхвърля неговия акционерен капитал, съобщава Digitimes. 

 

Съвсем логично това ще принуди японският производител да потърси нови възможности за финансиране и вливане на нов капитал, за да се справи със ситуацията, предаде Digitimes. Ситуацията се задълбочава и от факта, че от декември насам Toshiba са загубили около $8 млрд. от своята пазарна капитализация. Именно заради това компанията обмисля да продаде по-голямата част от бизнеса си, специализиран в производство на памет за мобилните устройства и компютри на пазарa.

 

Японският производител предприе и структурни промени, които костваха работата на председателя на Toshiba, Шигенори Шига. Пазарните наблюдатели са на мнение, че продажбата на мажоритарния дял от бизнеса с памет на компанията ще осигури важно стратегическо партньорство на SK Hynix в този пазарен сегмент. Предстои да видим на кой ще бъде купувача на тази дивизия и каква цена ще се съгласи да плати на Toshiba.

 

Вижте как Toshiba очакват 50% по-висока оперативна печалба за фискалната година