Тоshiba са един от най-известните производители от Япония, който обаче изпитва доста проблеми през последните години. Така например компанията се оказа принудена да продаде своя бизнес с памет модули, за да избегне стартирането на процедура за несъстоятелност. Избягването на банкрута, обаче доведе до продажбата на тази дивизия на консорциум, ръководен от Bain Capital срещу сума от $18 млрд. Сделката бе реализирана още преди две години.

 

След придобиването Toshiba Memory продължи да оперира самостоятелно като втория най-голям производител на NAND памет в света. Важен фактор, който ги позиционира като влиятелно име и в сегмента на SSD дисковете, съобщава AnandTech. В крайна сметка сделката  доведе до стабилизация на Toshiba Memory, които вече работят над план да станат публично търгувана компания и да започнат да търгуват на борсата.

 

 

Ако всичко върви по план това  може да се случи още през ноември, като няколко седмици преди това Toshiba Memory ще променят името си официално на Kioxia. Наименованието представлява съчетание от японската дума за памет "kioku", както и "axia", което на гръцки носи смисъла на "стойност" и "значимост". Информацията бе потвърдена официално от Toshiba. Въвеждането на новия бранд се очаква да положи основите на следващата голяма ера за компанията в индустрията.

 

Още от Digital: Пет любопитни неща, които може да направите с 1TB RAM