Отношенията между Toshiba и Western Digital са доста обтегнати в последните месеци и ситуацията ескалира до завеждането на няколко дела между двете компании. Причината за конфликта е бизнеса с NAND флаш памет, който Toshiba планират да продадат за $18.9 млрд. на консорциума Bain Capital. Western Digital са партньори на японския гигант в този бизнес и вече открито се противопоставиха срещу реализирането на сделкaта. Последните данни на Reuters разкриват, че скоро на конфликта официално ще бъде сложен край. 

 

Представили на двете страни са провели редица срещи, на които са решили да изгладят отношенията помежду си. Официалното споразумение се очаква да стане факт до броени дни. Съгласно неговите клаузи Western Digital ще се откажат от своите арбитражни претенции, които в момента са най-голямата пречка за финализиране на сделката. В замяна на това Toshiba ще продължат да си партнират Western Digital, като им позволят да инвестират в усъвършенствана производствена линия за флаш памет. 

 

Ако всичко върви по план съоръжението ще работи на пълни обороти през първите три месеца на 2018г. Очаква се също така сделката между двете страни да доведе до увеличаване на срока на съвместното им партньорство във фабриката за чипове в Йокаичи, което изтича след три години. Western Digital ще участват и във финансиране на изцяло ново производствено съоръжение на Toshiba, което ще започне да се строи през следващата година.

 

Вижте защо Apple не искат Toshiba да продадат бизнеса с NAND памет на Western Digital