Ако се интересувате от смартфони, то със сигурност сте чували за топ флагмана на Huawei - P40 Pro. Един смартфон който сме разглеждали обстойно във видео ревютата си и от който останахме силно впечатлени. Впечатлени от него всъщност сме не само ние, но и още доста други журналисти, защото P40 Pro е на първо място в редица престижни класация. Знаете ли обаче, че има един смартфон, който е по-добър от  Huawei P40 Pro и това е Huawei P40 Pro+, който вече се предлага и в България. С какво този модел превъзхожда стандартният P40 Pro и с какво ни впечатли толкова много – предстои да разберете в следващите минути.

Още в самото начало ще отговорим на един въпрос, който със сигурност ви интересува - дали „+“ версията може да се различи визуално от стандартният P40 Pro+, отговорът е положителен, но ще трябва да се загледате. Погледнати фронтално двата смартфона са напълно еднакви. Макар реално едната от двете селфи камери да е по-различна технически от тази на P40 Pro, визуално разлика няма.

Върху гърба на Pro+ обаче, една от разликите се крие именно блока в който се намират камерите. Тук те са с една повече ,а светкавицата е изместена от горе – долу. Другата разлика, по която можете да отличите Pro+ от Pro е цветът на телефона. Тук имате две цветови разновидности - White Ceramic и Black Ceramic. 

 

Huawei не просто са кръстили цвета „керамичен“, всъщност материалът от който е направен гърбът на смартфона е керамика. Тя е не само красива, но още здрава и много по-трудно нараняема от стъклото. Все пак зъботехниците не правят коронките и зъбните мостове от стъкло, а именно от керамика. С керамичните си гърбове P40 Pro+ се усеща доста по-луксозно и респективно е по-масивен. Спрямо P40 Pro, теглото на „плюс“ е с почти 20гр. по-високо. Не можем да ви го покажем чрез видеото, затова ще опишем чувството когато държим P40 Pro+ в ръка, с няколко думи.

 

 

Усещането е, че държите премиум устройство, нещо различно от всичките пластмасови и дори стъклени смартфони, които се предлагат на пазара. Можем да направим една съпоставка, която феновете на луксозните автомобили ще разберат най-добре. Huawei P40 Pro е като Mercedes S-class, а Huawei P40 Pro+ е като Mercedes S-class Maybach, който привидно е сходен модел, но реално е предназначен за още взискателни в изискванията си потребители.

 

Едно от тези изисквания е хардуера или иначе казано двигателят на един смартфон. В България Pro+ има само един вариант на вградена памет и той е 512GB. Предостатъчен обем, върху който можете да съхранявате огромно количество информация. Ако случайно това не ви е достатъчно, което е почти невъзможно, но все пак Huawei ви дават възможност да добавите още памет посредством NM карта. Централният процесор на смартфона е доказалият се като бърз, надежден и енергоефективен - Kirin 990 5G. Той е 7nm с онщо 8 ядра, разделени е 3 групи. Съответно 2x Cortex-A76 на 2.86 GHz, 2x Cortex-A76 на 2.36 GHz и 4x Cortex-A55 с 1.95 GHz тактова честота.

 

Партниращите GPU и RAM памет са Mali-G76 MP16 и 8GB. Както се и очакваше – по време на тестовете ни, хардуерът се справи отлично. Натоварихме телефона до краен предел с какви ли не тежки задачи и нито веднъж не се сблъскахме дори с наченки на забавяне, да не говорим за забиване. Нещо, което забелязахме че, че смартфонът грее по-малко от P40 Pro, който също не грее много, но тук корпусът си е почти студен при тежко натоварване. За това спомага именно споменатият керамичен корпус.

 

Ориентирането в Android 10 оперционната система с EMUI 10.1 потребителски интерфейс е също толкова лесно, както при стандартният P40 Pro и другите смартфони на Huawei без Google GMS. За интересуващите се от темата, можете да видите нашето ревю „Как да инсталираме приложения на Huawei P40 Pro, P40 Lite, P40 Lite Е и Mate Xs“.

Дисплеят на Huawei P40 Pro+ е достатъчно висококачествен - 6.58" OLED с HDR10 и резолюция 2640х1200 пиксела. Той е извити Overflow и е с 90Hz честота на опресняване, която ви гарантира максимално динамична картина с плавно движение, подходящо за игра на игри.

 

Смартфонът има Li-Po батерия 4200mAh заряд, който по време на тестовете ни се оказва достатъчен за между 2 и 3 дни активна работа с едно зареждане. Самото зареждане става доста бързо, защото в комплект със смартфона има бързо 40W Fast charging зарядно. А допълнително можете да си вземете и безжично такова, защото P40 Pro+ поддържа и тази технология.

 

Очаквайте и втората част на това ревю, тя както се и очаква ще бъде фотографски насочена. В аванс ще ви издадем ,че ви очакват много интересни приближавания на обекти в кадър.