Носите ли ръчен часовник? Независимо, че смартфоните ми имат вградени часовници, много хора предпочитат да носят на ръката си часовник. Средната цена на един хубав шевейцарски часовник от ранга на по-широко разпространените Doxa и Tissot е между 1000 и 2000лв. Малко по-платежоспособните фенове на часовниците си купуват марки от следващия клас като TAG Heuer и Rado и така към всеки следващ ценови клас, докато цената не стане умопомрачителна. Колко може да струва един скъп часовник? В тази своя видео класация, Digital.bg ще отговори нагледно на въпроса.  

 

Franck Muller Aeternitas Mega 4

На седмата позиция е Franck Muller Aeternitas Mega 4 с цена от 4 милиона лева. Името идва от латински и подсказва, че часовникът е посветен на вечността. Часовникът разполага с механичен календар за 1000 години.

 

 

В циферблата на Aeternitas Mega 4 е вграден Турбийон, който има за цел да компенсира влиянието на земното притегляне върху точността.

 

Patek Philippe 5004T

Привидно доста по-обикновен е часовникът, който поставяме на шеста позиция с цена от 6.5 милиона лева. Patek Philippe 5004T. В света има само един такъв часовник, който е произведен през 2013г. Той е титаниева версия на спряният от производство Patek Philippe 5004.

 

Louis Moinet Meteoris Collection

Louis Moinet Meteoris Collection струва 7.6 милиона лева. Този часовник е посветен на Луи Моне, който през 18 век се превръща създател на съвременни те часовници от тип "Хронограф".

 

 

От часовника са направени общо 4 бройки, като във всяка от тях освен скъпоценни камъни са използвани и парченца от определен метеорит. Най-известният от тях има парче от Марс, което е на 180 милиона години.

 

Patek Philippe Ref 1518 In Steel

В класацията ни има още един Patek Philippe и това е "Ref 1518 In Steel". Също както 5004T и той е доста изчистен, но и доста скъп. Цената му е 19.5 милиона лева. Питате се, защо този часовник струва толкова пари?! Това е първият от само 4 часовника направени от стомана Patek Phillipe 1518 през 1941г. Това е парче история, което през 2016 година бе обявено за най-скъпо продаденият ръчен часовник по време на търг. Но титлата му бе отнета преждевременно.

 

Paul Newman Rolex Daytona

Вече сме в челната тройка и тук ни очаква Paul Newman Rolex Daytona със звучащата невероятно цена от почти 30 милиона лева. В този часовник няма диаманти, парченце от далечна планета, нито лъчи донесени от слънцето.

 

 

Стойността му идва от там, че американската кино легенда Пол Нюман подарява този Rolex на жена си Джоан Уудуърд, като гравира на гърба му "Drive Carefully". Нюман бил запален автомобилист и състезател. Именно този часовник отне титлата на споменатият Ref 1518 In Steel.

 

Patek Philippe Grandmaster Chime

В света на часовниците за милиони обаче, цената постоянно расте и две години по-късно, по време на една 5 минутен търг, рекордът беше разбит с невероятно висока цена от 52.7 милиона лева. Часовникът на втората позиция отново е дело Patek Philippe. Моделът му е Grandmaster Chime и това е много специфичен часовник с две лица.

Интересното при този търг е, че голяма част от парите спечелени от него са отишли за научни разработки и изследване на заболяването мускулна дистрофия. Grandmaster Chime е и най-скъпият ръчен часовник в света към настоящия момент.

 

Breguet Grande Complication Marie-Antoinette

Да, на първата позиция в класацията ми е джобен часовник. Това е Breguet Grande Complication Marie-Antoinette. Както подсказва и наименованието му този часовник е със сериозно потекло. Той е поръчан от тайнствен любовник на френската кралица Мария-Антоанета през 1782г.

 

 

Майсторът , който започва да работи по него през тази година е легендарният Авраам-Луи Брегют, а произведението на часовникарското изкуство е завършено почти 50 години по-късно от сина му. Самата Мария-Антоанета така и не вижда часовник, защото историята ни разказва, че е била гилотинирана през 1793г. Най-скъпият часовник в света се продава в момента с фиксирана цена от 54.7 милиона лева.

 

Още от Digital.bg: Топ 5 на най-странните автомобили в света (Видео)

 

Музика: Bensound.com