Вижте още видеото с Топ 5 от най-бързите 10 серийни автомобила в света 

Почти всички хора карат серийни автомобили, които са произведени в стотици хиляди бройки. Идеята на такива масови производства е да се постигнат по-ниска цена, лесно обслужване, добра сервизна мрежа, резервни части и вторичен пазар. Такива автомобили обаче е почти невъзможно да станат ценни колекционерски екземпляри. Такива обикновено стават модели, които са били произведени в ограничени серии, като най-ценните от тях са тези с мощни двигатели и състезателна история. В това свое видео Digital.bg ще ви покаже 7 много редки спортни автомобила, за които е възможно дори да не сте чували до момента.

 

Tatra MTX

Ще започнем с модел, който е дело на марката Татра. Да, тези от вас, които са я чували я свързват чешката компания с тежкотоварните ѝ автомобили, но през 90-те години на миналия век, пробно били направени 4 спортни автомобила Tatra MTX с 3.9-литрови V8 двигатели с 306к.с.

 

 

Isdera Imperator 108i

Макар в името му да не присъства Мерцедес - Isdera Imperator 108i е дело именно на немската компания и в периода 1984 - 1993 година е произведен само в 30 бройки.

 

 

Спортният автомобил е с 5.6 и 6-литрови двигатели AMG. По-мощният вариант е с 395к.с.

 

VW W12

12-цилиндровите W-бразни двигатели са запазена марка на VolksWagen и днес вече сме виждали при Volkswagen Phaeton и Touareg, Audi A8 и Bentley Continental GT.

 

 

Първият такъв двигател обаче бе показан през далечната 1997 година при немския суперкар VW W12, който е известен още и като Volkswagen Nardo заради едноименната писта в Италия, където са направени първите тестове на модела.

Суперкарът се произвеждал до 2001 година с два вида атмосферни двигатели - 5.6 и 6 литра W12, като вторият със своите 600к.с. успява да вдигне рекордна за времето си скорост от 357км/ч.

 

De Tomaso Guara

Последният проект на дизайнера Алехандро де Томасо носи името De Tomaso Guara. Италианският роудтър базиран на състезателният Maserati Barchetta е произведен в 52 бройки.

 

 

Те използват атмосверни 4-литрови двигатели BMW M60B40, както и 4.6-литров V8 Supercharged на Ford с 316к.с.. Скоростната кутия била 6-степенна, а окачването заимствано от болидите от Формула 1.

 

Aston Martin Vantage Le Mans - Volante

Произведен в едва 9 лимитирани бройки, един от най-ценните английски спортни автомобили е Aston Martin Vantage Le Mans V600 във варианта Volante, който е без покрив.

 

 

През 90-те години на миналия век, това бил най-мощният сериен автомобил в света. 5.3-литровият му V8 битурбо двигател генерирал 604к.с. С него ускорението от 0-100км/ч става за 3.9 секунди, а максималната скорост е 320к.с.

 

Yamaha OX99-11

Повечето от вас свързват марката Yamaha с мотоциклетите ѝ, но японците имат и спортен автомобил, който дори не е с двигател от мотоциклет, но пък използва технологии заимствани от Формула 1, като постига толкова високи 10 000 оборота, колкото на мотоциклет.

 

 

В задната част на карбоновото купе на Yamaha OX99-11 стои 3.5-литров атмосфере V12 двигател с 400к.с. От модела са произведени само 3 бройки.

 

Eunos Cosmo

И за финал ще ви покажем един спортен автомобил, който идва от страната на изгряващото слънце и по тази причина е произвеждан основно във версии с десен волан. По тази причина най-ценни са общо 5 бройки, произведени за Америка, чийто волан е от ляво.

 

 

Това е Eunos Cosmo. Спортен бранд, който е собственост на Mazda. Специфично при спортното купе е всичко, включително и двигателите, които са 1.3-литров с тройни ротори и 2-литров битурбо, като и двата са с по 300к.с.