Вижте още видеото с Топ 5 от най-бързите 10 серийни автомобила в света

Почти всеки ден използваме онлайн карти. Обикновено това се случва, за да намерим даден адрес, до който искаме да отидем, но понякога това може да се прави и за забавление. Знаете ли, че всъщност има хора, които се наричат онлайн туристи и то не защото гледат видео от туристически дестинации, а защото използват карти онлайн, за да се разглеждат различни забележителности по целия свят.

Най-често използваната от всички онлайн карти е тази на Google Earth, която реално предоставя най-много функционалности на масовия потребител. Една от тях е посредством сателитни снимки, да вижда неща, които преди години можеха да виждат само военни и тайни агенти от разузнаването.

 

 

В това свое интересно видео, Digital.bg ще ви покаже 5 странни и невероятни неща, които можете да видите само от космоса, благодарение на Google Earth.

 

 

Всъщност Google ви дават две възможности за онлайн туризъм чрез карти и те са посредством Google Earth и Google Maps. Като вторият е малко по-опростен и посредством него също можете да видите различни забележителности, но не чак толкова ефектно, както ако използвате Google Earth. И сами се убеждавате в това от сравнението, в което ви показахме как изглежда Националният дворец на културата в София при двата онлайн варианта.

Той е интересно архитектурно решение, което е направено за по-малко от три години, по случай 1300 години от създаването на България през 1981. НДК обаче няма да е част от нашата класация, защото обектите които ще ви покажем да доста по-мистични, впечатляващи и на хиляди километри от България.

 

Белият кон на Осмингтън

Разглеждайки Великобритания от птичи поглед, можем да видим как гигантски конник гордо стои върху един хълм в Южен Дорсет Даунс. Той е по-известен като “Белият кон на Осмингтън” и изобразява крал Джордж III, който язди своя прочут жребец. Каменната скулптора е направена през далечната 1808 година, когато хората все още не били създали средства за летене, но въпреки това, както виждате, конникът и конят му са в идеална пропорция и изглеждат наистина ефектно.

 

 

Интересен факт, свързан с “Белият кон на Осмингтън” е, че той е направен по посока, сякаш Джордж III напуска селото, а не отива в него, следствие на което благородникът се бил разсърдил на създателите на скулптората и повече никога не стъпил в Дорсет Даунс.

 

Гигантът от Атакама

И ако със своята малко над 200-годишна история, белият конник в Европа ви е впечатлил, то нека отскочим до Чили, за да видите тази фигура на Гиганта от Атакама. Той е бил направен в периоа между 1000 и 1400 година. Неговите размери също са впечатляващи - 119 метра, а симетрията и пропорцията отново са идеални.

 

 

Някои хора смятат, че идеята на създаването на тази фигура е в култ към богове или към извънземни цивилизации, но има и астрономически теории, че Гигантът от Атакма е направен, за да може с негова помощ да се проследяват астрономическите и лунните цикли при Инките.

 

Сините езера Поташ в Денвър, Колорадо

Ако искате да видите наистина наситени цветове и невероятни нюанси на синьото, то трябва да се разходите до американският щат Юта. Там се намират мините Поташ в които се добиват различни торове, като основният е калиев хлорид. Именно езерата в които чрез изпаряване се добива той, изглеждат толкова ефектно синьо.

 

 

За разлика от варовиковата прелест Памук Кале в съседна Турция, където туристите могат да влезнат и да се потопят във водите с удоволствие, в Поташ това не е препоръчително, защото предозирането с E номер E508 може да доведе дори до смърт.

 

 

Отскачайки до Азия, ще ви попитаме - знаете ли как този гигантски круизен кораб е попаднал на средата на Хонг Конг?! Бихте предположили, че е следствие на цунами или пък, че първоначално си е бил там и след това жилищните сгради са били построени около него?

И в двата случая ще сгрешите, защото това е култовият местен Мол. Да Мол - това е сграда на търговски център, която е построена 1 към 1 с формите и размерите на криуизен кораб. Той има дори спасителни лодки.

 

 

И в края на тази интересна класация, ще ви покажем едно творение на съвременното арт изкуство, в което тези графити в Мексико са създадени специално, за да бъдат разглеждани посредством Google Earth и Maps. Интересното на това място е, че се намира в кратера на изгаснал вулкан Cerro Prieto.

Гледката е наистина впечатляваща и постоянно се променя, защото местни представители на Land Art културата правят нови и нови надписи и фигури.