Както знаем, по време на конференцията си за разработчици WWDC (Worldwide Development Conference), Apple показаха обновената визия и функционалност на софтуерните си платформи iOS 14, iPadOS 14, macOS Big Sur и watchOS 7.

Както обикновено, не всички устройства ще получат ъпдейт, като Digital.bg вече ви съобщи Кои смартфони ще получат ъпдейт към iOS 14. Също така отбелязахме нещо друго интересно, което забелязаха и голяма част от феновете на смартфони с Android операционна система, а именно, че 7 от новите функции в iOS 14, вече са налични в Android.

Наред с тях обаче има и някои обновления, които заслужават вниманието ви и определено ще ви харесат. В това видео ще ви покажем нагледно нашите Топ 5 нови и полезни функции в Apple iOS 14 за iPhone.

 

iOS 14 Siri

Ще за почнем с изцяло промененият дизайн на добре познатият ни Siri. Когато през 2011 година виртуалният помощник се появи за първи път при iOS 5 в тогавашният топ смартфон iPhone 3GS, Siri отчете огромен потребителски интерес. Последствие и други марки смартфони създадоха свои виртуални помощници, като те се превърнаха в неизменна част от ежедневието ни.

 

 

До последното си поколение Siri имаше един много дразнещ проблем – той заемаше с отговорите си целия екран на смартфон. Тоест, ако зададете тривиален въпрос като „Сири – какво е времето днес?“, прогнозата излизаше на целия екран, закривайки всичко, което правите в този момент. Сега вече отговорът на зададеният от вас въпрос излиза като нотификация, която няма да пречи на основната ви работа. Самата иконка за извикване на Siri е малка и компактна и се намира в долната част на дисплея.

  

iOS 14 Search

Друга функция, която почти всеки iPhone потребител използва в ежедневието си е търсачката. Тя също вече не заема прекалено много място и е много по-оптимизирана на екрана. Apple са заимствали това решение от своя MacOS и това определено е било правилно решение. Също така вече може да се търси директно от сайт в който сте влезнали.

 

 

Тези от вас, които обичат онлайн чат комуникацията също ще харесат обновлението на търсачката в iOS 14, защото ще могат да използват функцията „Search“ директно в чата си за търсене на най-подходящ емотикон, който да изобрази моментната им емоция.

 

iOS 14 Privacy

Не можем да не отдадем заслуженото и на повишеното ниво на сигурността при браузване използване на приложения. В Apple ID имате възможност да ъпгрейднете значително своя акаунт по няколко начина. Поверителността на местонахождението също е подобрена. Зловредни и спам приложения няма да могат да откриват локацията ви, но в същото време, тези които са наистина полезни, ще ви дават информация за различни събития, локации и мероприятия във вашия периметър.

 

 

В горната дясна част на дисплея на своя iPhone ще имате малка иконка, която индикира, кога микрофона или камерата ви са активни. Така можете да разберете, ако се случва нещо нередно с телефона ви, без да сте го били активирали. Отделно Apple постоянно ви пита, дали нещо да бъде активирано и какво точно включва то.

 

iOS 14 CarPlay 

Несъмнено една от най-големите новости които предлага CarPlay в iOS 14 е новата Car Key функция, Благодарение на нея и на NFC модула във вашия iPhone, скоро ще можете да отключвате и палите автомобила си без ключ. Всъщност ключът е виртуален и той дори може да се споделя онлайн с друг iPhone. Разбира се тази функция не е налична за всички марки автомобили, като пионерите са BMW.

 

 

Друго, доста по-малко обновление в CarPlay в новият iOS 14 е възможността да сменяте лесно уолпейпърите на дисплея в автомобила си.

 

iOS 14 AirPods софтуер

И на финала на нашата класация с полезни функции в Apple iOS 14, ще обърнем внимание на софтуера за свързване на периферни устройства. Знаем, че голяма част от хората, които използват смартфон iPhone, използват и слушалки от серията AirPods. Обикновено тези хора имат и Mac компютър. До този момент превключването на слушалките между различни Apple устройства можеше да става само ръчно. В iOS 14 софтуерът е усъвършенстван и в зависимост от това дали използвате в момента своя iPhone или Mac, AirPods слушалките ще се свържат автоматично към него.

 

 

Ако имате малко по-скъпите Apple AirPods Pro, скоро ще можете да се използвате от функция за виртуален surround sound. В зависимост от това на къде се намира устройството от което идва звука, спрямо слушалките, те ще пресъздават специфичен насочен звук от общо 5 зони.