Още от Digital.bg: Топ 5 смартфони, които очакваме да се появят през месец Юли (Видео)

 

Общоприета тенденция е в големите и гъсто населени европейски градове да се карат малки и компактни автомобили. Като имайте предвид, че българските не са сред тях – тук са на мода големите джипове и лимузини.

Като цяло малките коли са много удобни за кратки разстояния, за младежи и по-възрастни хора, които не трябва да разнасят колички и бебешки столчета. Малката кола харчи малко, има малки данъци, частите за нея са по-евтини, а и много по-лесно се намира място за паркиране.

Колко малко обаче според вас, може да е най-малката кола? В тази класация на Digital.bg ще видите Топ 5 на най-малките серийни автомобили в света. Като, за да присъства в класацията ни някой автомобил, той задължително трябва да има достатъчно място за шофьор, който да го управлява.   

 

Buddy Electric

Ще започнем с един популярен електромобил. Създаден в началото на този век, Buddy, което на английски означава приятелче е един от най-малките серийни електромобили. Въпреки това обаче, той има цели 3 места в купето си. Като те са подредени успоредно едно до друго.

 

 

Количката е норвежко производство и се захранва от 13 kW батерия, която му гарантира до 77км пробег с едно зареждане. Максималната скорост на количката е цели 90км/ч. Размерите на Buddy Electric са както следва 2.44м дължина на 1.43м ширина.

 

Renault Twizy

На четвърта позиция в класацията ни, отново е електромобил. Представен от Digital.bg в подробно видео ревю през 2014 година - това е нестандартният Renault Twizy, който се радва на голяма популярност и до днес.

Двуместният автомобил, който серийно няма дори прозорци е с двигащи се вертиално врати и няма багажник. Размерите му са 2.32м дължина на 1.19м ширина. Супер малката ширина му позволява много лесно да се движи из градския трафик и да намира винаги място за паркиране.

 

 

Моделът има две версии - Urban 45 с 5.4к.с. и по-мощният  Urban 80 със 17к.с., който буквално лети с това мъничко и леко купе.

 

BMW Isetta

На трета позиция сме поставили една емблематична ретро кола, която всеки фен на автомобилите би искал да притежава. Не, това не е първото поколение Mini Cooper, което просто е прекалено голямо за класацията ни. Това уважаеми дами и господа е BMW Isetta

 

 

Малко хора знаят, но преди да стане BMW, в периода 1953-1956 година, количката се наричала Iso Isetta и била италианско производство. Странното, но много симпатично 3-колесно превозно средство има една врата и тя се отваря заедно с волана напред. Моделът е двуместен и дори има и кабрио версия. Размерите на Isetta са 2.22м дължина, на 1.37м ширина.

 

Интересен факт е, че BMW Isetta има и съвременен електрически наследник в лицето на Microlino electric bubble car, който струва само 8000 Евро. Ако искате да се сдобиете с истинско BMW Isetta, ще трябва да се си подготвите доста по-сериозни финанси. Справка на Digital.bg показва, че в момента такива ретро автомобили се продават с цени между 25000 и 30000 Евро.

 

Peel Trident

Ако си мислите, че BMW Isetta е нестандартна кола, то определно трябва да видите Peel Trident. Това е голямото братче на Peel P50, който ви показахме преди време в класацията Топ 5 на най-странните автомобили в света.

 

 

Тази количка изглежда като миниатюрен извънземен кораб, благодарение на сферичният си стъклен таван. Размерите ѝ са 1.85м дължина, на 99см ширина, като забележете, вътре в купето официално има място за двама души.  

Количката е с 549сс бензинов двигател с 4.2к.с. и 3-степенна ръчна скоростна кутия. Продажната цената на Peel Trident през 1965г била само £190. Справка на Digital.bg показва, че в наши дни в известният аукцион Sotheby’s, колекционерски екземпляр от модела, достига цена от $121000.

 

Brutsch Mopetta

За наполовина по-малко пари можете да си вземете от същият аукцион и автомобилчето, което е на първа позиция в класацията ни. Това е едноместното кабриолетче Brutsch Mopetta. То е с размери от едва 1.77м на 91см.

 

 

Максималната скорост, която може да развие е 48км/ч. От този модел са произведени само 40 бройки, като до наши дни се смята, че са оцеляли 5.

 

Продължавайте да следите Digital.bg, очакват ви още интересни класации, технологични видео ревюта на премиерни и предпремиерни устройства, както и новини от света на технологиите.