Вижте още: 5 безплатни приложения за Android и iOS, които си заслужава да пробвате тази седмица

 

В наши дни дроновете са много популярни устройства, които използваме основно за забавление, но много често и за работа. Дроновете обикновено са с една концепция – основно тяло, на което често стои камера, а над нея има 4 перки подредени под формата на квадрат. Те стоят фиксирани, но има и такива при които оста на перките е подвижна. Има разбора се и модели с повече и с по-малко перки, а за военни цели се използва дронове с далеч по-сериозни двигатели, включително и реактивни.

 

 

Какво ще кажете обаче за устройство, което е почти дрон, но не точно, защото лети но не използва перки, робот е но прилича на животно. Да, в последните години не са единици производителите, които създават подобни устройства, предимно за забавление. В тази своя класация, Digital.bg ще ви покаже Топ 5 летящи роботи които са под формата на животни и непременно трябва да видите. Над тази статия има плейър с видео с въпросната класация.

Една от компаниите, които основно се занимават със създаването на подобни ефектни роботи се казва Festo. Те имат редица разработи по темата, като може би най-забележителните от тях носят имената BionicSwifts, BionicOpter и Bionic Flying Fox. Както подсказват и имената им, те са направени под формата на лястовица, водно конче и прилеп.

 

 

И трите модела са специфични сами по себе си, защото използват конкретният начин на летене на първообразите си. Както виждате, птицата има крила, които ѝ дават тяга при полет, а опашката ѝ дава посока. Насекомото разчита на бързо движещи се 4 броя тънки, полу-прозрачни крила и глава, която в комбинация с модулна опашка, чрез вибрация насочва посоката на движение на тялото. Бозайникът пък разчита на големи платнени крила, които свързват предните и задните му крайници.

Именно те служат за навигиране посоката на движение при полет. Интересно е да отбележим, че неотдавна съобщихме, че дроновете ще заимстват именно технология за ориентиране от прилепите.

 

 

При създаването на всеки един от моделите си Festo са се старали да копират напълно животното, което правят в роботизиран вариант. Включително размери и тегло. Проектантите на компанията споделят, че в инженерството важи същото правило, което и в природата - колкото по-малко тегло има обекта, който се движи, толкова по-малко е използването на материали и респективно консумацията на енергия.

В основата на конструкциите стоят механични елементи, много наподобяващи тези на сериите LEGO Technics но доста по-съвършени. Интересно е да се отбележи, че в роботите има интегрирани GPS модули, които им позволяват не просто да махат с криле, а да летят в затворени пространства, като се координират помежду си и със стените в тях. Това става и благодарение на сензори, които взаимодействат със специални алгоритми и дори с изкуствен, самообучаващ се интелект.

 

 

Разбира се тук се появява и още един съпътстващ фактор – Интернет свързаността. С напредването на технологиите и най-вече с появата на супер бързата 5G мрежа, съвсем скоро можем да очакваме хиляди подобни роботи да летят в небето над нас. Те не просто ще бъдат красиви изкуствени представители на заобикалящата ни фауна, но ще могат да играят и различни важни технологични функции.

Една от тях е, че могат да бъдат така наречените „range extender“-и на Интернет сигнал. Могат са де използват за видео наблюдение и за още куп други футуристични задачи. За какви точно – времето ще покаже.

 

 

Festo имат към момента и още един проект, който обаче е само виртуален. В основата му стоят пеперуди, които ще могат да летят в огромна група, без да си пречат. Идеята на проекта е това да бъде най-евтиното роботизирано летящо насекомо на компанията.

 

 

Освен творенията на Festo, в Интернет попадаме и на два много интересни проекта, които търсят финансиране в популярната платформа Kickstarter. Това е роботизираният хибрид между пеперуда, горска фея и колибри. Джаджата няма за цел да копира напълно животно, а е по-скоро радио управляема модерна играчка, която е заимствала движенията на най-малката в света птици по време на летене, но е с дизайна на летящ робот от бъдещето. Проектът носи името MetaFly | A New Flying Experience и събрал към момента финансиране от над 1 милион лева.