Вижте още видеото: Топ 10 скрити функции и бързи команди в YouTube при гледане на компютър 

Както бе обявено още в края на месец април, известната до този момент с фотографските си рейтинги DxOMark, въведе рейтинги и за качеството на батериите при смартфоните. Това се случи по план на 10 май и вече знаем кои са Топ 10 сред смартфоните с най-добра батерия.

За целите на класацията, от компанията съобщават, че подлагат всички смартфони на обстойни лабораторни тестове, които продължават над 150 часа за всяко устройство и включват около 100 различни параметъра на изследване.

Оценяваните категории са три основни и това са време за автономна работа, което включва стандартна ежедневна работа като гледане на видео, слушане на музика, игра на игри, правене на снимки, разговори и други. Вторият показател е времето за зареждане на батерията, а третият ефективността, което показва колко енергия за какви задачи се използва.

 

 

И така в класацията за батерии на DxOMark, на десета позиция със 70 точки, застава смартфона Samsung Galaxy S21 Ultra, във варианта с процесор Snapdragon. Правим това пояснение, защото с Exynos CPU, точките са много по-малко - 57. Също със 70 точки, на 9 позиция в класацията застава Motorola Moto G9 Power. С една повече са точките на OnePlus 8T който е седми.

Шестата позиция е отредена на Xiaomi Mi 10T Pro, като той постига 72 точки според експертите на DxOMark. Със 73 точки, шести става Huawei P40 Lite. Пети, със 75 точки пък е Vivo Y20s. Класацията не е само за Android смартфони и в нея е включен и Apple Phone 12 Pro Max, който постига 78 точки в тестовете. Така стигаме до челната тройка, където трети, с 81 точки става Oppo Find X3 Neo. Вицешампион с 86 точки е Wiko Power U30. А най-голямата изненада ни очаква на първата позиция. Там е позициониран миналогодишен модел смартфон от бюджет ценови клас. С 88 точки, шампион в класацията на DxOMark е Samsung Galaxy M51.

 

 

Ние от Digital.bg ще си позволим до известна степен да не сме напълно съгласни с класацията на DxOMark, защото в нея не са включени смартфони екстремни смартфони с батерии с около 10000mAh заряд. Във видео ревютата си през годините сме тествали не един и два такива смартфона, като голяма част от тях са на марката Blackview. Например от последните модели на бранда, веднага се сещаме за Blackview BV9100, който има на разположение батерия с цели 13000mAh заряд.

 

 

Като освен това, моделът е и с доста ниска за такова устройство цена, под 400 лева, което със сигурност би му отредило челна позиция в класацията на DxOMark. Така, че спокойно можем да кажем, че според нас тя е не е напълно обективна, тъй като в нея не са допуснати за класиране смартфони като този. Отделно по всяка вероятност DxOMark тепърва ще започнат да ъпдейтват класацията си с с други модели смартфони, защото сред тези Топ 10, определено не виждаме редица флагмани, които очакваме да са тук. Вие сещате ли се за някой? Ако да - във формата за дискусии под тази статия, можете да ни напишете кой е той.