Видеоконферентните разгоори се утвърдиха като предпочитано средство за комуникация. Социалната дистанция заради COVID-19 е сериозна предпоставка трафика на подобни платформи да продължи да се увеличава.

Този тренд не е ограничен единствено до бизнес разговорите, но също така обхваща и личната комуникация на потребителите. Изолацията на милиони хора създава сериозно претоварване на сървърите на технологичните компании, които продължат да отчитат внушителни посещения в продуктите си.

Интересна е и статистиката в свалянията на приложенията, които разкрива statista.

Приложението  Zoom достигна до върха на всички класации през периода 26 март – 1 април, регистрирайки 3,2 милиона изтегляния.  

Проблемите със сигурността на софтуера обаче накараха  много потребители да се замислят за личните си данните. Не закъсня и реакцията на Microsoft, които споделиха, че най-добрата алтернатива на Zoom е Microsoft Teams, което отчете 700 хиляди изтегляния. От технологичната компания направиха публикация в блога си като подчертаха техния подход към поверителност и сигурност в приложението си.

 

 

Според класацията на Priori Data в магазините на PlayStore и Apple Store, приложенията за видео чат предизвикват голям интерес,  Hangouts Meet и Houseparty също са в топ 5.

Любопитна тенденция е, че Google Classroom, както и приложението на MicrosoftTeams се свалят както от работещи, така и от студенти, които работят отдалечено по време на пандемията COVID-19. За тези, които все още не знаят, Google Classroom  представлява безплатна услуга предназначена за учебни заведения, организации с нестопанска цел и всички, които притежават профил в Google. Мicrosoft Teams е универсална услуга за комуникация на компанията, която позволява да работите дистанционно без да се чувствате отдалечени и изолирани.

Разбира се не всичко за потребителите е работа и в престижната класация фигурират приложения като TikTok, който беше изтеглен над 1,9 милиона пъти, което е близо 12% ръст спрямо предходната седмица.

Игри като Perfect Cream и Save the Girl също влязоха в топ 10.

 

Още от Digital: Най-добрите приложения, с които можем да контролираме с кои сървъри се свързват устройствата ни