Историята на една от най-големите онлайн търговски платформи в света започва от  хобито на американският компютърен програмист Пиер Омидяр (Pierre Omidyar). През Септември 1995 година той създава уеб страницата AuctionWeb, която представлява  безплатен онлайн аукцион. Първият продаден артикул през него била счупената лазерна показалка на самия Омидяр. Тя била купена за $14.83.

 

 

След финализирането на сделката, продавачът се учудил, че някой би могъл да даде тази сума за неработеща джаджа и се свързал с купувача, за да го попита, дали е видял, че показалката не работи. Отговорът бил много интересен "Знам, аз съм колекционер на счупени лазерни показалки". В този момент находчивият програмист разбрал, че в творението му има много потенциал и започнал да го развива.

AuctionWeb който последствие става известен като eBay бързо набира популярност. Първоначално той е безплатен, но в един момент Интернет доставчикът на Пиер Омидяр му съобщава, че има огромен трафик, който генерира сайта му и трябва да премине от стандартен потребителски акаунт за $30, към бизнес акаунт, който струва цели $250 месечно. Така в eBay започва да се събира такса от всяка продажба и потребителите нямат нищо против, защото услугата е интересна, нова и им помага да продадат по-лесно стоките, които предлагат.

И така в следващите 25 години, eBay се развива до такава степен, че през 2019 година, приходите на компанията възлизат на $10.8 милиарда.

В България, eBay става популярен в началото на XXI век. Благодарение на статистика, която ни споделят самите eBay, първото нещо, което българин продава в платформата им е войнишка манерка от Втората световна война. Аукционът датира от 2001 година. През същата година е регистрирана и първата покупка от българин. Това бил колекционерски щик от Първата световна война.

Всъщност едни от най-интересните неща, които могат да бъдат намерени в eBay са именно стари колекционерски предмети, ретро автомобили и части за тях, скъпоценни камъни, бижута и часовници.

Точно такива артикули са и сред най-скъпите, които българи са успели да продадат през eBay. Тук можете да видите класацията на Топ 10 най-скъпи неща продадени от Българи в eBay. Над тази статия пък можете да видите и видео, което направихме за вас по темата.

10. На десета позиция в класацията се позиционира екстравагантен настолен часовник Patek Philippe Chronometro Gondolo Doctor's Memento Mori Skull. Часовникът под формата на златен череп е продаден през 2017 година на цена от $23450.

 

 

9. На деветата позиция с продажбена цена от точно $24000, през 2016 година е продаден друг часовник, но този път джобен. Това е Patek Philippe Observatory Chronometer. Ако искате такъв, има шанс да си го купите и за по-малко, защото справка показва, че в момента антиката се продава отново в eBay с по-ниска цена.

8. На осмата позиция се позиционира мотор Harley Davidson Electra Glide Ultra. Тази сделка не колекционерска, а по-скоро стандартна продажба. През 2013 година мотоциклетът бил продаден за  $25489. В момента със $100 повече струва най-новият модел от същата серия на Harley.

7. На седмата позиция се завръща отново колекционерски часовник с цена $25500. Става дума за джобен часовник от епохата на династия Куинг. Независимо от възрастта си, още тогава той има календар и перлено-емайлов циферблат.  

6. На шестата позиция в класацията на eBay за България, отново стои мотоциклет и той за съжаление не е на завода Балкан Ловеч. Както се и досещате, и този път марката е Harley Davidson. През 2014 година екземпляр от модела Street Glide FLHX Screamin eagle 120R е продаден от българин за $27270.

5-4. Петата и четвъртата позиция си делят два много редки часовника, продадени за по $30000 всеки. Това са джобният Louis-Benjamin Audemars, който е много ценен от колекционерите на стари часовници заради произхода си и заради това, че има вечен календар, който отчита и лунните фаза.

 

 

Вторият часовник е Charles Gretton Verge Fusee и със сигурност човекът, който го е купил през 2017 година е направил правилната инвестиция. В момента такъв часовник от 1678 година, а много вероятно и същия, който някога е бил в България, се продава за $85000. Най-комичното е, че продавачът не предлага доставка до България.

3. Вече сме в челната тройка и тук се появява един колекционерски автомобил, който само преди 10 години можеше да бъде купен сравнително евтино, а в наши дни с всяка година, цената му расте значително, ако изобщо някой колекционер реши да го продава. Става дума за Porsche 928 S4 Strosek, което през 2019 година достига продажбена цена от $31863.

2. На втора позиция в класацията Топ 10 най-скъпи неща продадени от Българи в eBay стои отново автомобил, но този път не особено интересен от колекционерска гледна точка. През 2017 година, българи са продали Jaguar XKR Supercharged за $32085. Интересният момент е, че тази цена е почти два пъти по-ниска в сравнение сцената на най-бързото кабрио на Jaguar по онова време. Това е поредното доказателство, че в eBay, понякога могат да бъдат купен неща много изгодно.

 

1. На първо място с цена от $33000 стои едно много нестандартно устройство. Rovion RX130 е тясно специализиран продукт за инспекция на тръби, които са с дължина от стоици и дори хиляди километри. Моторизираният робот, който откриването проблеми в тръбите, всъщност е значително по-скъп, в сравнение с цената на която е бил продаден. Справка показва, че устройството се дава от компанията производител и под наем, като за 24 часа, той е $250.

 

Още от Digital.bg: Най-интересните и скъпи неща продавани в eBay от 1995г. до днес

 

Музика: Bensound.com