Разработчиците на TikTok продължават да подобряват различни рекорди предимно сред по-младата аудитория. Платформата вече се утвърди като световен хит, предлагайки бърз и удобен начин да създадете запомнящо се кратко видео, както и да го споделите с любимите си хора. 

В момента TikTok е регистрирало повече от 2 млрд. инсталации и е най-изтегляното приложение от Google Play и App Store в редица държави по цял свят. Компанията, която е собственик на платформата се казва ByteDance и сегапотвърдиха плановете си да излязат от пазара в Хонг Конг. 

Това ще се случи в следващите няколко дни, като конкретният мотив за действията им е новия закон за сигурността приет в страната и вече предизвика редица дискусии. Някои технологични компании, сред които Gооgle и Facebook обявиха, че временно спират да разглеждат молбите на правителството за предоставяне на лични данни на потребителите.

Една от точките в противоречивия закон предвижда изтриването на акаунти от социалните мрежи на граждани, които публикуват неподходящо съдържание, съобщава CNet.

 

 

Някои организации за защита на личните права и свободи, сред които Amnesty International oсъдиха действията на правителството и опита им да наложат пълен контрол и диктатура над своите граждани. ByteDance също  така уточниха  че прекратяват операциите на мобилното приложение на територията на Хонг Конг.

Kомпанията вече изрази своята позиция, че няма да се съобразяват с изискванията на местните власти да блокират профили или да налагат цензура над съдържанието, което публикуват потребителите в TikTok. Aбсолютно същото важи и за молбите да бъдат предоставяни лични данни за определи профили.

Според непотвърдена информация TikTok се използва от над 150 хил. души в Хонг Конг. Приложението е създадено по такъв начин, че да не е достъпно за потребителите в Китай. Това е част от стратегията за глобална експанзия. Все пак компанията предлага сходно заглавие в многолюдната страна, което се казва Douyin.

Няма да е изненадващо, ако в следващите дни и други компании се присъединят към ByteDance, Facebook и Google в желанието им да предпазят своите потребители от режима в Хонг Конг.

 

Oще от Digital: Как да изрязваме видео клиповете си в TikTok