Mобилните приложения са предпочитано средство за забавление за собствениците на смартфоните. Независимо дали играете онлайн любимата си игра, гледате мултимедия или използвате PowerPoint е факт, че прекарваме все повече пред сензорите екрани. Разпространението на коронавируса и мерките за социална изолация допълнително задълбочиха тези процеси.

От началото на годината досега се забелязва сериозен ръст в трафика и броя на инсталации на мобилни приложения за двете водещи мобилни платформи. Нов доклад на SensorTower потвърждава, че активността на потребителите не стихва и през третото тримесечие на годината.

Според проучването са изтеглени над 36.5 млрд. приложения за смартфони в периода юли-септември, съобщава GizChina.

За сравнение тази цифра представлява с 23.3% ръст спрямо същите показатели отчетени преди година. Важно е да отбележим, че анализа на SensorTower отчита комбинираните показатели на Google Play и App Store за съответния период. Категоричен лидер за най-изтегляно приложениe през юли-септември в световен мащаб е TikTok.

 

 

Другите водещи заглавия за този период са Facebook, Zoom и YouTube, които също се радват на впечатляваща популярност. Toва важи още за Instagram, WhatsApp и Google Meet. Запазва се тенденцията собствениците на смартфони с Android да отделят повече средства за покупки в любимите си приложения.

Приходите през третото тримесечие в Google Play надхвърлят $19 млрд., докато в Аpp Store тази цифра е почти два пъти по-ниска и достига $10.3 млрд. По този начин потребителите са отделили с 32% повече средства за покупки в приложенията, в сравнение със същия период преди година.

Най-много приходи в сферата на игрите са генерирани от Coin Master, която оглавява по този показател класацията в Google Play. Останалите печеливши заглавия за период са  Honor of Kings, PUBG Mobile, Roblox и Pokemon Go. Със сигурност тези цифри ще продължат да се увеличават и през последното тримесечие, когато потребителите традиционно са доста активни.

 

Още от Digital: TikTok вече ще плаща на създателите на видео клипове