Вижте още видео ревюто: Гореща премиера на сгъваемия смартфон Huawei Mate X

 

Устройството което виждате на екраните си, едва ли има нужда от представяне, почти всеки фен на новите и интересни технологии вече е разпознал характерният му силует. Huawei Mate X – иновация която китайският технологичен гигант представи по време на Мобилният конгрес в Барселона и чрез нея постави началото на един нов тренд, който при всички случаи ще продължи да се развива.

 

 

В поредица от две подробни видео ревюта, екипът на Digital.bg ви запозна от първо лице с дизайна, използваните в корпуса материали, нестандартният механизъм на отваряне, хардуера, периферията и някои по-специфични новости които виждаме за първи път в смартфон. 

 

 

Несъмнено обаче, основната новост при Mate X е дисплеят или по-точно дисплеите и всички улесняващи живота ни функции до които водят тя. Както вече стана ясно, Huawei Mate X има два дисплея, които се обединяват в един голям общ. В предната страна имаме основен 6.6" OLED дисплей с резолюция 2480х1148, от задната 6.38" с 2480х892 пиксела.

 

 

Не се бъркайте, че когато ги обедините ще получавате почти 13", тук формулата е друга и в разтворено положение Mate X ни предоставят зрителна площ с 8" диагонал. Съотношението на страните е 8:7.1 - тоест почти квадрат. Резолюцията която имаме вече се смята по-лесно - 2480х2200 пиксела. Така плътността на пикселите за 1“ е 414ppi,а размерът на всяка от точките 0.061мм.

 

 

В резултат картината е изключително детайлна и ясна.Нещо в което можете да се убедите и вие. Вграденият жироскопичен сензор определя кой от двата дисплея да бъде активен, а когато отворите телефона над определен градус, двата се обединяват в един общ.

 

 

Чисто технически Huawei са се справили отлично със създаването на нестандартният си дисплей. Първоначалните ни предположение, че ще изглежда като набръчкана лента се оказаха напълно безпочвени.

 

 

Държейки Mate X в ръка, можем да ви покажем, че при натискане дисплеят не поддава, не се появяват петна и трябва да се загледаме много сериозно и то под определен ъгъл, за да забележим мястото където се намира зоната между двата дисплея. Такава гледна точка няма шанс да постигнете при стандартна работа, дори да гледате дисплея под ъгъл лежейки в кревата или показвайки видео на някого.

 

 

При Mate X, Huawei са успели да постигнат сериозен напредък и по отнощение на мобилната фотография. Реално в ръцете си държим първият смартфон в света с тройка Leica селфи камера.

 

 

Ако при стандартният смартфон имаме един дисплей и камери върху гърба и над дисплея, то при Mate X имаме 2 дисплея които използват едни и същи камери. Много практично решение.

 

 

Виждали сме въртящи се камери, изскачащи и какви ли още не - но определено това е най-практичното решение и в същото време най-качествено защото сензорите тук са почти същите както на Huawei Mate 20 Pro, който към днешна дата все още е най-добрият камерафон в света.

 

 

Основната камера е 40MP с апертура f/1.8, втората широкоъгулна 17мм с 16MP, f/2.2, а третата е телефото с 8MP, светлосила f/2.4 и 52мм.

 

 

Смея да твърдя, че това е най-хубавото селфи което съм си правил някога, без да ми се налага да завъртам неестествено смартфон с гръб към мен. Освен за селфита, вторият дисплей може да се използва и като огледало в което да виждате какво точно снима човекът който държи смартфона в момента.

 

 

4500mAh зарядно на 55 вата чрез него от напълно разредено състояние, можете да постигнете 1485mAh за 10 минути, 2655mAh за 20 минути и 3825mAh за 30 минути. Това означава, че ще заредите батерията до 85% за половин час. Забележете, това означава, че зареждането на Mate X става с 600% по-бързо в сравнение с iPhone Xs Max

 

 

Това определено е устройство, което не само поставя началото на един нов сегмент, но и ще определи правилата в мобилната индустрия в следващите години. Mate X е доайенът, можем само да си представим какво следва от тук нататък.

 

Вижте още видео ревюто: Huawei Mate X - Тест на хардуер, оптимизиран софтуер и интерфейс