Вижте още видео ревюто на Xiaomi Redmi Note 10 - Страхотен смартфон с достъпна цена

Тези от вас, които следят видео ревютата на Digital.bg, благодарение на специфичният му дизайн и цвят, със сигурност са разпознали смартфона в ръката ми. Това е Xiaomi Redmi Note 10, който независимо от достъпната си цена, която в България е под 400 лева, е достоен да се съревновава по много показатели с редица флагман устройства с цена над 1000 лева.

 

Част от екстрите с които разполага смартфон, вече видяхте в първата част на това видео ревю. В нея обърнахме внимание на окомплектовката на устройството, на дизайна му, на периферните функционалности и на това от какви материали е направе корпусът му, който впрочем има и допълнителна защита.

За пропусналите да гледат тази част, тук долу сме приложили директен линк. А сега е време да продължим напред с по-технологичната част на обзора ни, като ще започнем от големият цели 6.43“ дисплей.

 

 

Смартфоните със Super AMOLED дисплеи са нещо наистина страхотно. За съжаление обаче тази технология е присъща само на скъпи флагман смартфони и дори там не всички са със Super AMOLED. При Redmi Note 10 обаче, Xiaomi ни изненадват изключително приятно, като интегрират в бюджетен смартфон този високотехнологичен тип дисплей.

Както виждате от кадрите на екраните си, Super AMOLED при Redmi Note 10 гарантира много живи и реалистични цветове, с истинско черно, нюанси на сивото, висока контрастност и наситеност. Също така дисплеят има много висока яркост от 450 нита в стандартен режим на работа, а пикът е до цели 1100 нита. Така например когато боравим с Redmi Note 10 навън и грее ярко слънце, дисплеят му остава достатъчно добре видим. Резолюцията на дисплея е FHD+ 2500x1080 пиксела, като така съотношението на страните е 20:9. Дисплеят е много детайлен, като плътността на пикселите за площ от 1" е 409ppi.

 

В резултат, от колкото и близко да се взираме в дисплея, няма да видим очертанията на точки, а това както знаем е пряко обвързано с намаляването умората в очите след продължителна работа с телефона. Дисплеят покрива широката DCI-P3 цветова гама и е с цели 4 500 000:1 контрастност. Енергоефективността на Super AMOLED също е много висока, особено когато активирате „Dark theme“ режим. Също така благодарение на супер технологията, можете да се възползвате и от полезната функция „Allays on display“.

В горната част на дисплея е вградена предната селфи камера. Ефектен елемент, който ни направи впечатление е огледалният кант около нея. Той не се набива на очи, но когато погледнем телефона под ъгъл, изглежда много ефектно. Сензорът тук е 13 MP, сапертура f/2.5. Той улавя достатъчно много в кадър, защото е с размер 1/3.06". Няколко селфита, които направихме с негова помощ, можете да видите във видеото над тази статия.

 

В едно от тях сме използвали AI Beautify режима за разкрасяване, а в друго AI портретният режим, който предоставя софтуерно дефокусиране на фона за постигане на "Ефект Боке". Максималното качество на видео запис при предната камера е Full HD с 30кадъра в секунда.

Чрез камерите върху гърба на смартфона, можете да снимате видео в 4K с 30fps или в 1080p с 60fps. Тук сензорите са общо четири, като всеки един от тях ви позволява различен вид сними, покривайки много голям спектър от фотографски възможности. Основната камера е цели 48MP, което ви позволява не само да правите максимално детайлни снимки, но и в случай, че сте направили един обща кадър и последствие искате да отрежете само определен детайл от него, крайният резултат да не бъде д намалено качество.

 

 

Тази камера е с апертура f/1.79, което пък ви позволява да правите качествени снимки дори при ограничена околна светлина, без да ви се налага да активирате светкавицата. Ето каква е разликата между снимки с камера със светлосила f/2.4 и с тази на Redmi Note 10 – съгласете се, че разликата е осезаема нали? Вторият сензор е 8 MP и неговата функцияе да снима кадри с по-голяма зрителн площ. Тази камера е ултра широкоъгълна със 118˚ ъгъл на заснемане.

Ето сравнение, какво виждате в кадър с основния сензор и какво с ултраширокоъгълният. Redmi Note 10 има и 2MP камера, която служи само за много близки макро снимки. Ако искате да снимате монетата с такава детайлност със стандартна камера, нямаше да да ви се получи. А тук имате добра фокусировка, дори да снимате от много близко разстояние, както в случая. Последният четвърти сензор на смартфона също е 2МР и е спомагателен. Той мери прецизно дълбочината на кадъра, партнирайки си с основната камера, за да могат да се постигнат толкова добри кадри с „Ефект Боке“, при който обекта на преден план стои на фокус, а фона зад него е дефокусиран.

 

 

В основаната на хардуера на Redmi Note 10 стои 8-ядрен централен процесор Qualcomm Snapdragon 678. Той е изработен по 11nm производствен процес и съчетава две групи ядра, разделени по 2 Kryo 460 Gold с 2.2GHz тактова честота и 6 Kryo 460 Silver с 1.7GHz. Целта на това делене е максимално видок кофициент на полезно действие, при който само когато смартфонът изпълнява тежки задачи, да са активни всички ядра.

 

На това CPU партнира графичен процесор Adreno 612, а по отношение на оперативната памет и сториджа има няколко разновидности. В България Redmi Note 10 ще се предлага в два хардуерни варианта - с 4GB и 64GB сторидж или 4GB+126GB. Те са част от Mi Fan Destival кампанията на Xiaomi и вече са в туърговката мрежа в България с цени започващи от под 400 лева.

 

 

По време на тестовете ни смартфонът върви гладко и безпроблемно. Без значение от това какви задачи му поставихме, дори за момент не се появиха някакви замисляния и забавяния, да не говорим за забивания. Дори теста тежки игри на висока графика се оказа, че не представлява проблем за Redmi Note 10.

Останахме приятно изненадани, защото предвид по-ниската цена на устройството, все пак се очакваше да има нужда да намаляваме настройките на графиката на игрите, за да вървят гладко, но това не се наложи. И след всичките тези обстойни натоварвания, в края на ревюто ни е време да споделим и впечатленията си от батерията.

 

 

Тя е Li-Po акумулатор с 5000mAh заряд. С едно зареждане смартфона издържа средно около 2 дни активна употреба. В стандартен работен режим, можете да изкарате и 3 дни с едно зареждане. В копмплект с Redmi Note 10 върви бързо 33W зарядно. С него само за 25 минути, батерията на смартфона се зарежда от 0 до 50%. Или иначе казано, дотрин за по-малко от половин час зареждане, във времето докато се измиете, облечете и изпиете едно кафе, получавате енергия за цял ден работа.