Вече повече от седмица тестваме новият топ флагман смартфон на Xiaomi - Mi 11 Ultra. Един смартфон, който е събрал в себе си всичко, което можем да искаме от един смартфон като цяло. Впрочем не само от смартфон, а още от компютър, от геймърска конзола, от фотоапарат и от още куп други устройства. Във това се убедихме, тествайки всеки един от компонентите, от които е направен този върхов за смартфон индустрията модел. И така, идва ред да ви запознаем със следващото нещо, което ни направи впечатление в смартфона.

 

 

Дисплеят на Xiaomi Mi 11 Ultra е един от най-добрите, които някога сме тествали. Той е с цели 6.81” диагонал - направо огромна зрителна площ, която го прави идеален за гледане на видео и игра на игри. Но и друг път сме тествали смартфони с големи дисплеи, специалното при този е друго - става дума за съвкупност от фактори, които правят дисплея на Mi 11 Ultra идеален. Основният от тях е, че пред очите си имаме AMOLED матрица с 1 милион цветови оттенъка. Матрица, която има HDR10+,  Dolby Vision и постоянна яркост от цели 900 нита, които при пик могат да нараснат до рекордните 1700 нита. Благодарение на това дисплеят на Mi 11 Ultra остава идеално видим, дори когато сме на плажа в слънчеви летни дни като сегашните. Както знаете - един от основните проблеми на дисплеите на смартфоните е слабата или дори пълната липса на видимост при директно насочена към тях светлина.

 

 

Е тук подобен проблем не се наблюдава, като допълнително подобряване качеството на образа, Xiaomi са интегрирали и фирмената си технология Sunlight display 3.0. Максималната яркост обаче не се използва постоянно, по тази причина ще обърнем внимание и на по-ниската яркост, която се използва вечер по време на четене. За целта от компанията са интегрирали във флагман смартфона си много чувствителен 360° ambient light sensors от второ поколение, който прецизно определя колко ярък да бъде дисплея. Наличен е и специален режим за четене, който прави текста подобен на този при електронните четци, които значително по-малко натоварват очите ни. Като цяло, при Mi 11 Ultra, Xiaomi са помислили за превантивната защита на очите на използващият смартфона, като са интегрирали в него съвкупност от решения, които са сертифицирани от SGS Eye Care.

 

 

Освен нея, Mi 11 Ultra има и най-висока оценка A+ на DisplayMate, по отношение на цветопредаването си.  То също е много добро - цветовете се реалистични и черното е наистина черно, има различни оттенъци и не сивее. Нещо, което силно ще оценят геймърите. Подходяща за тях е и честотата на опресняване на картината - 120Hz. Дисплеят обаче не работи постоянно с тази висока честота, защото от една страна е ненужно, а от друга ще консумира повече електроенергия. По тази причина Xiamomi са възложили на AI изкуственият интелект на смартфона да адаптира и оптимизира яркостта спрямо това, което в момента вършите на смартфона си. Например при разговори и чатове, честотата на опресняване на картината е едва 30Hz. Ще отбележим също така, че сензорният дисплей има и Touch sampling rate, който достига до 480HzДисплеят на Xiomi Mi 11 Ultra може да се похвали с изключителна детайлност, която се дължи на високата му резолюция от 3200х1440 нита. WQHD+ при 6.81" гарантират цели 515 пиксела за инч плътност на изображението. 

 

 

Огромният дисплей на Mi 11 Ultra обаче не прави тялото на смартфона прекалено голямо, защото рамка около дългите му страни почти напълно липсва. Така дисплеят заедма цели 91.4% от цялата лицева част на смартфона, което е голяма рядкост. Тънката рамка се дължи на нещо на което ще обърнем внимание тук. Това е извивката на екрана, която придава едно допълнително премиум излъчване. Не всеки ден тестваме телефони с извит дисплей и този тук определено ни допада като усещане в ръка. Стъклото над дисплея е бронирано Corning Gorilla Glass Victos бронировка и няма да се надраска ако носите смартфона в джоба си, заедно с монети и ключове. Можете обаче да надраскате други елементи по корпуса, така че не бихме ви препоръчали да го правите.

 

 

Освен ако за вас парите не са от значение, защото топ премиум флагмануът на Xiaomi струва около 2700 лева. В България той може да бъде закупен и на значително по-ниска цена, ако преподписвате договор към някой от трите родни телекома, в портфолиото на всеки от които Mi 11 Ultra се предлага. Така в А1 цената спада до 1800 лева, във Виваком до 1700 лева, а в Теленор до 1780 лева.

 

 

Поредицата от видео ревюта посветени на Xiomi Mi 11 Ultra продължава. Следете Digital.bg и ще видите още впечатленията ни от хардуера и батерията на смартфона, както и специален камера тест, който посветихме на камерите му. А сега, ако сте пропуснали да гледате първата част от нашата поредица, в която говорим за дизайна, използвнаите материали и окомплектовката на Mi 11 Ultra, директен линк към нея сме приложили тук долу.