Вижте още видео ревюто: Nokia G10 - Смартфон с красив дизайн, Android 11 и ниска цена

 

Гледайки го на екраните си, едва и нещо в дизайна му ви подсказва, че това е смартфон с бюджетна, достъпна за масовият потребител цена. Това е новият Nokia G10, с видимото за очите в който, екипът на Digital.bg ви запозна в първата част на това видео ревю.

За пропусналите да е гледат, над тази статия сме приложили директен линк към видеото. А сега е време да подходим малко по-технически към нещата и да ви запознаем с резултатите от няколкодневни тестове, на които подложихме дисплея, хардуера, софтуера, камерите и батерията на смартфона.

 

 

По ред на номера, започваме с дисплея, който реално е нещото, което постоянно стои пред очите ви, когато използвате смартфона си. При G10, Nokia са се погрижили да имате на разположение достатъчно голяма зрителна площ. IPS LCD дисплеят е с цели 6.5" диагонал, като заема 82% от цялата лицева част на устройството. Това се дължи на факта, че рамките в 3 от страните около екрана са доста тънки.

 

 

Съотношението на страните е оптимизирано за гледане на видео и за игра на игри - 20:9. Резолюцията е 1600х720 пиксела. Както и сами виждате, цветопредаването е добро, с реалистични и наситени цветове.

Добри са впечатленията ми и от яркостта на дисплея. Когато е усилена на максимум и сме със смартфона навън, докато грее слънце, съдържанието на дисплея остава добре видимо.

 

 

По отношение на хардуера, при G10 Nokia са действа ли практично, като са заложили на нов, но доказал качествата си централен процесор, който познаваме не само като достатъчно бърз, но и като безпроблемен и надежден. Това е 8-ядреният MediaTek Helio G25. Той е изработен по 12nm технология и има две двойки Cortex-A53 ядра, съответно с 1.5GHz и 2GHz тактова честота.

 

 

Партниращ е графичен процесор PowerVR GE8320. Нашата тестова бройка и респективно версията, която ще се предлага в България е с 3GB оперативна RAM памет и с 32GB сторидж. По време на тестовете на които подложихме смартфон, този хардуер се справи повече от отлично за този клас.

Тестовете ни включваха мултитаскинг с множество отворени брауз прозорци, работа с тежки приложения за графична и видео обработка, както и игра на игри. Реално на телефона могат да се играят всички актуални игри. Единствено при най-тежките ще трябва да да намалите графиката от настройките на играта до средно или ниско ниво. При тежки натоварвания като тези, корпусът на смартфона не грее прекалено много и усещаме Nokia G10 в ръцете си комфортно.

 

 

Операционната система под която работи премиерният смартфон е последният Android 11. Менюто е много добре подредено и ориентирането в него става доста интуитивно. Дори това да е първият ви смартфон с Android, едва ли ще са ви нужни повече от няколко часа, за да свикнете да работите с G10.

Що се отнася до правенето на снимки, което е сред ключовите елементи при избора на един смартфон, без значение от цената му - при G10, Nokia са е справили на ниво. Върху гърба на устройството има цели 3 камери. Основният сензор е 13 MP и е с апертура f/2.0 която му позволява да прави достатъчно качествени снимки, дори при ограничена околна светлина.

 

 

Втората камера 2 MP и е предназначена за правене на максимално детайлни снимки от много близко разстояние. Последният сензор отново е 2 MP и служи за мерене на дълбочина при снимки с “Ефект Боке”. Определено се справя с целта добра, както виждате дефокусираният фон и фокусиран обект на преден план контрастират отлично. Максималното качество на видео запис е Full HD.

Същото има и предната селфи камера, която е вградена централно в горната част над дисплея. Тя е 8MP и също се справя добре при снимки с ограничена околна светлина. Тази камера има и спомагателна функция за лицево разпознаване, посредством специален Face Unlock софтуер.

 

 

Тестовете ни показват, че той работи бързо и безпроблемно. Същото можем да кажем и за алтернативният вариант за отключване посредством Fingerprint сензора за отключване с пръстов отпечатък, който се намира в дясно.

И за финал сме оставили една от големите изненада, които Nokia ни поднасят при своя G10. Това е батерията или по-точно огромният заряд, с който разполага. Той е 5050mAh, като така Li-Po акумулаторът предоставя по време на тестовете ни на смартфона почти 3 дни автономна работа с едно зареждане. Самото зареждане става бързо, посредством 10W Fast Charge зарядно, което върви в комплект със смартфона.

 

Цената на Nokia G10 към момента в България е около 250 лева.