Когато разполагате с голям бюджет за покупка на нов смартфон, вариантите са много и който и да изберете, със сигурност той ще бъде с добри технически характеристики. Когато обаче разполагате с ограничени финансови възможности, изборът на нов смартфон е по-труден, защото почти винаги ниската цена е постигната за сметка на техническите параметри. За щастие макар и в редки случаи, но има изключения. Едно от тях е Huawei Y5p, с който Digital.bg ще ви запознае обстойно в това свое видео ревю.

 

Ще започнем с дизайна, който определено е ефектен, и особено с този ментово зелен цвят е много запомнящ се. Цветен е не смо гърбът, но и цялата периферна част. Те са едно цяло моноблоково парче, като в лято се намира слота за 2 SIM карти.Тук ще отбележим нещо много полезно. Гнездата за SIM карти са отделни от това за microSD карта памет. Тоест Huawei не ви ограничават да се личите от едната SIM, ако искате да ползвате повече памет.

 

Освен в Mint Green, Y5p може да бъде избран в цветове Midnight Black и Phantom Blue. И при трите задният капак е с релефна текстура, следствие на което е устойчив на цапане и е удобен за държане в ръка. За второто голяма заслуга имат и размерите на смартфона, който го правят универсално подходящ както за мъже, така и за дами или деца. 146.5мм на 70.9мм с 8.4мм дебелина и 144гр тегло.

 

Дисплеят на Huawei Y5p е с 5.45" диагонал и с резолюция 1440х720 пиксела. Цветовете които пресъздава са реалистични и наситени. Добри са впечатленията ни и от яркостта, която е над средностатистическата и така дисплеят остава добре видим, дори да работим с него под директно насочена светлина. Заводски над дисплея има вграден протектор.

 

Като хардуер, Huawei са заложили на 2GB RAM и доказалият качествата си 12nm процесор Mediatek MT6762R Helio P22. Той е 8-ядрен с две 4-ки Cortex-A53 ядра, съответно с 2GHz и 1.5GHz тактова честота. Партниращият графичен процесор е PowerVR GE8320, а вградената памет 32GB, които както вече стана дума могат да се увеличат чрез microSD. С този хардуер спокойно можете да играете средно тежки игри и да работите с най-разнообразни програми, без телефонът да забива.

 

 

Операционната система е специфичният Android 10 без Google GMS, а потребителският интерфейс е Huawei EMUI 10.1. Ориентирането с софтуера е лесно и бързо. Още повече, че вече в Huawei AppGallery има почти всичко от което можете да имате нужда.       

 

Много ефектно Huawei са стилизирали блока на основната камера. Първият модел на бранда, който въведе това четворно разположение беше флагмана Huawei Mate 20. След него, квадратната форма се превърна в тренд, който наблюдаваме при много други смартфони, не само на Huawei. Интересно е да се отбележи, че в този блок тук има само една 8MP камера. До нея се намира светкавицата, а под нея насоченият микрофон, който записва по-добре звук по време на видео запис. Камерата е с апертура f/2.0 и снима достатъчно добре при ограничена околна светлина. При видео максималното качество е FullHD.

 

Предната селфи камера е 5MP f/2.2 и също снима видео с 1080p. Това са тестови снимки, които направихме за вас с двете камери на смартфона.

 

Батерията, която захранва всичко изброено до тук е Li-Po акумулатор с 3020 mAh заряд. По време на тестовете ни, той се оказва достатъчен средно за около два до три дни комбинирана работа с едно зареждане.

 

Цена в България

Ако не знаехме предварително цената на Huawei Y5p, в никакъв случай нямаше да предположим, че тя е толкова ниска. А тя е наистина доста ниска. В България в свободна продажба Y5p се продава за 179лв. Сама по себе си тази цена е достатъчно ниска, но има възможност да спадне още.

 

Цена при подписване на договор с А1 и Теленор

Разглеждайки портфолиото на родните телекоми, намираме Huawei Y5p при А1 и Теленор. С двугодишен договор, при първите, с план А1 М клас 4XL (който е с такса 60лв месечно), смартфонът излиза 25лв, а при вторите с Тотал+ 51,99, цената на смартфона е 2лв. Определено Huawei Y5p е сред най-добрите модели, които бихме ви препоръчали да изберете, ако имате да преподписвате договор към Теленор.