Вижте още видеото: Как се свързват слушалките Huawei FreeBuds 4 и какви специални функции имат те

С тегло от едва 4.1гр, FreeBuds 4 са най-леките безжични слушалки, с които Huawei разполагат към момента. Те са и с доста компактни размери, а дизайнът и цветовите им разновидност, могат спокойно да ги превърнат и в модни аксесоари, които да завършат цялостният ви стайлинг. Колкото и компактни да са тези аудио джаджи, те обаче могат да се похвалят и с направо огромен технически потенциал, с част от който вече ви запознахме в предходните видео ревюта, които посветихме на слушалките. Линкове към тях ще намерите над тази статия

 

 

А сега ще си поговорим не за звука, който чуваме посредством FreeBuds 4, когато ги поставим в ушите си, а за този звук, който ни заобикаля, гласът с който говорим и заобикалящите ни шумове. Защото тези слушалки на Huawei са високофункционални и в това отношение. Да, тук ще споделим впечатленията си от микрофоните.

А те по корпуса на всяка от FreeBuds 4 слушалките са два. Слушалките са конструирани така, че разположението на микрофоните да е такова, че да улавят отчетливо говора на носещия ги в шумна и дори във ветровита среда. Проблемът на повечето слушалки, които се използват като Hands-Free е, че с тях не можете да провеждате разговори докато духа силен вятър около вас. Сигурно сте се сблъсквали с този проблем. Е при FreeBuds 4 той е отстранен.

 

 

Във видеото над тази статия ще намерите глас, който записахме навън, на покрива на висока сграда в изключително ветровито време. Впечатление ни прави, че в сравнение с този глас, който пък записахме на закрито, звукът е по-приглушен, но забележете, че е достатъчно отчетлив. Тук е момента да споделим с вас за едно много полезно приложение на Huawei FreeBuds 4, за което едва ли сте се досетили. Ако снимате видео със смартфона си навън в подобни ветровити атмосферни условия, докато се возите на лодка, яздите кон или сте на друго място, където силна въздушна струя минава покрай вас, то гласът зад кадър е почти сигурно, че няма да се чува.

Ако обаче вместо да използвате вградения в смартфона микрофон, използвате двойните микрофони на FreeBuds 4, то определено крайният резултат ще е много по-добър. Дори да завали в такъв момент, не трябва да се притеснявате, защото слушалките с IPX4 защита от проникване на прах и вода.

 

 

Ще споделим и още една хитринка, специално за тези от вас, които правят блогове, влогове и съдържание за видео социалните мрежи. Huawei FreeBuds 4 са два своеобразни мобилни микрофона. Така ако водите разговор със събеседник, слушалките ще играят ролята на аудио брошки. Като забележете, че заради вграденият Bluetooth 5.2, слушалките могат да стоят на до 10 метра разстояние от снимащия смартфон, което позволява голям диапазон на действие и постигане на висококачествен звук.

Дори около вас да бъде ветровито. Но имайте предвид нещо - заради сензорите за поставяне в ухо, когато искате да записвате, поставяйте слушалката в угото си и така ще активирате микрофона. Когато втория човек иска да се включи, той също трябва да постави своята слушалка, а първия да я свали.

 

 

Звукозаписът, който осъществяват FreeBuds 4 е висококачествен HD. Той е с 48kHz и има на разположение два различни режима, които се активират от AI Life приложението, на смартфона ви. Единият се казва Surroundings Mode и той позволява да се записват всички заобикалящи ви в момента звуци, а не само насочен към микрофоните глас.

 

 

Използвайте го ако искате пресъздадете заобикалящата ви средата. Като така ще се уловят дори най-малки детайли. Много практично за моментите, когато сте сред природата и записвате видео със смартфона си. Тоест за пореден път FreeBuds 4 се превръщат в идеален фотографски помощник. Вторият режим е Voices Mode и както подсказва и наименованието му, той използва специална технология за разпознаване на гласовата ви честота.

 

 

Така когато да речем провеждате телефонен разговор, специалният филтър ще блокира заобикалящите ви паразитни шумове и събеседника ви ще чува отчетливо единствено гласа ви. Този режим е също много полезен при провеждане на видео конферентни разговори, каквито в последно време станаха изключително популярни.