Вижте още видео ревюто:  Mercusys MR70X - Двулентов AX1800 Wi-Fi 6 рутер с достъпна цена

 

Ако следите видео ревютата на Digital.bg, вече познавате добре рутера на екраните си. Това е ефектният двулентов AX1800 Wi-Fi 6 модел на компанията Mercusys - MR70X. Рутер, който на първо място успя да ни спечели с достъпната си цена, но след обстойни тестове, разбрахме, че тази ниска цена не е постигната за сметка на качество и всички нови технологии, присъствието на които можем да искаме от едно такова устройство.

Mercusys MR70X - Двулентов AX1800 Wi-Fi 6 рутер с достъпна цена | Digital.bg

В първата част на видео ревюто, което му посветихме, разгледахме видимото за очите в опаковката, окомплектовката, дизайна, използваните материали и други интересни неща около MR70X. Инсталирахме и свързахме рутера, като сега идва ред да преминем към същинската техническа част на тестовете ни.

 

 

В основата на хардуера на рутера стои процесор MediaТek MT7621 DAT, като задължително обърнете внимание на последните три букви в наименованието, защото това е последното поколение на 7621, което е значително подобрено в сравнение с предшествениците си. Част от хардуера на която също ще обърнем внимание е интегрираната оперативна памет, която е DDR3 с обем от 128MB, което е напълно достатъчно за такъв клас рутер. За Wi-Fi връзката отговарят два чипа, дело отново на MediaTek, това са MT7905 DAN и MT7975 DN. За всеки диапазон на Wi-Fi отговарят по 2 антени.

AX1800 двубандовият Wi-Fi 6 рутер на Mercusys постига скорост до 574Mbps при 2.4GHz честота и до 1201Mbps при 5GHz. MR70X поддържа технологията Smart Connect, която позволява под едно мрежово име да работят едновременно и двата споменати честотни диапазона. Като хора, които тестват всички най-нови технологични устройства в света, ще споделим, че повечето такива устройства, като например смартфоните и таблетите, които вероятно ще свързвате към рутера, поддържат максимум 1200 мегабита в секунда, много рядко някои лаптопи могат да постигнат скорост от 1400 мегабита, но това е изключение.

 

 

Казваме ви това, защото някои Wi-Fi 6 рутери при 5Ghz поддържат по-високи скорости от тези 1201Мбит/с тук, но към момента те са неприложими, защото няма устройства, които да се възползват т потенциала им. Купувайки си такъв значително по-скъп от MR70X рутер, вие ще инвестирате по-скоро в бъдещето, когато ще се появят устройства с по-висока скорост за безжичен пренос на данни, но кога ще се случи това, не се знае.

Сигурно ви се е случвало да опитате да се свържете към някой рутер, но без успех. Това често се дължи на претоварването на мрежата, която има ограничение в броя на свързаните устройства. С MR70X е почти невъзможно да ви се случи подобно нещо, защото Mercusys са интегрирали в рутера си няколко технологии, които няма да го позволят. Едната от тях е модулацията Orthogonal Frequency-Division Multiplexing, която за краткост назоваваме с абревиатурата OFDM. Тя най-общо казано влияе благоприятно на ширината на канала, а както знаем - колкото по-широка честотна лента на канала, толкова по-голям е неговия капацитет.

 

 

Другите две технологии са партниращите си MU-MIMO и Beamforming. Първата абревиатура обозначава съществото на технологията, която има множество входове, множество изходи, тоест множество предаватели и приемащи антени, които разделят предаваните данни в малки пакети. Beamforming технологията в същността си представлява насочване на сигнала под формата на лъч. Най-лесно ще опишем функцията ѝ като ви покажем светнати в тъмно пространство лампа и лампа с рефлектор като при фенерите. При втората има насочване на лъча точно към обекта, който искаме да осветим.

Източникът на светлина е еднакво силен, но зареди насочването, точно там където искаме е осветено. Beamforming технологията се грижи точно където се намира свързаното устройство, да има сигнал от Mercusys MR70X рутера. По време на тестовете си забелязваме как точно работи тази технология. Вървейки със смартфон в ръка, стигаме до отдалечен ъгъл на апартамента, активираме и за секунда скоростта за пренос на данни е по-ниска, тук обаче Beamforming оптимизира връзката и на мига смартфона започва да поддържа около 100 мегабита в секунда, което ни върши чудесна работа.

 

 

И така вкупом OFDMA, MU-MIMO и Beamforming подобряват цялостната мрежова ефективност на рутера, постигайки 4 пъти по-добър сигнал с връзка към 4 пъти повече устройства. При повечето рутери, ако експериментирате и свържете едновременно три смартфона, вече ще забележите забавяне на мрежата. Четвъртият вече вече няма да може да се свърже. Тествайки Mercusys MR70X имахме 5 тестови смартфона под ръка, с инсталирано приложение за мерене на скоростта на връзката, всички те отчетоха постоянни стойности, без прекъсване на сигнала.

 

 

Като забележете, идеята не е просто да бъдат свързани едновременно, а едновременно да товарят рутера с пренос на данни. Като преносът на данни не се състои в леки задачи като гледане на клипове в YouTube, става дума за натоварване съпоставимо с това на качване на бекъп към NAS сървър. Така, че със сигурност в домашни или офисни условия, към MR70X ще успеете да свържете повече от тестваните тук 5 устройства. Като ще отбележим, че дори когато по време на екстремният ни тест, към го са свързани повече устройства MR70X не грее прекалено много, благодарение на тази метална охлаждаща плочка, която е интегрирана във вътрешността му.

В заключение можем да кажем, че след няколко дни тестове, Mercusys MR70X определено ни хареса. Но най-много ни харесва цената му, защото не сме тествали друг такъв рутери с поддръжка на Wi-Fi 6, който да струва дори по-малко от масовите Wi-Fi 5. Като цяло до този момент бяхме свикнали рутерите, които имат в характеристиките си тази технология да струват много пари, но оказва се, че благодарение на марки като Mercusys, потребителите могат да си позволят да имат постоянно бърз безжичен интернет, без да им се налага да отделят огромни финанси за покупката на рутер.

 

 

В официалният сайт на Mercusys, препоръчителната цена е 111.90 лева, но справка в различни български интернет магазини показва, че рутера може да бъде намерен благодарение на различни промоции дори с цена от около 80 лева, което определено ни кара да си зададем въпроса - защо да даваме повече пари за рутер с по-слаби технически характеристики, след като можем да си купим този за по-малко пари. Определено към момента в който публикуваме това видео ревю, Mercusys MR70X е нашия фаворит в класацията ни за бюджетни Wi-Fi 6 рутери. Когато се появи някой по-достъпен, със сигурност ще ви го покажем в ревю.