Тези вас които следят продуктите, които китайският технологичен гигант Huawei представя, знаят че през 2019г. той постави началото на един нов клас смартфони със сгъваеми дисплеи.

 

 

Mate X беше нещо наистина революционно и след него и след това много производители последваха концепцията, която се превърна в тренд. Като всеки пионер и Mate X имаше някои неща, които не се харесаха на потребителите, но това не спря Huawei.

 

 

Дори напротив - мотивира ги още повече да усъвършенстват продукта си и крайният резултат на усилията им не закъсня. Това е новият Mate Xs, който се появи на бял свят въпреки кризата с Коронавирус, която наложи официалната му премиера да се състои само онлайн по време на несъстоялият се Световен Мобилен Конгрес в Барселона. 

Добрата новина е, че за разлика от Mate X, който беше предназначен само за китайският пазар, Mate Xs ще се продава и в България. Но за цената - малко по-късно. Да започнем с разопаковането. Първито нещо което ни подсказва, че Mate Xs е по-нестандартен смартфон е неговата кутия. За разлика от правоъгълните кутии на останалите смартфони на Huawei, тази е квадрата и доста по-голяма. Отваряме я и пред очите н исе появява направо огромен 8" дисплей.

Първоначално можете да си помислите, че погрешка Huawei са ви изпратили таблет и ще сте наполовина прави. Да втози си вид това пред очите ви е същински таблет, но не е там по грешка на Huawei. Вадим го, сгъваме го и вече имаме смартфон с два самостоятелни дисплея, съответно с 6.6" и 6.38". Яко!

Дори когато дисплеят е отворен до 8" зрителна площ, той ви позволява автономна упореба на двете зрителни зони, като можете да прехвърляте между тях различно съдържание чрез Multi-window функционалност. Това ви открива изключително голямо поле за изява, още повече, че чрез Huawei App multiplier можете да разботите едновременно и с две приложения заедно, без да ви се налага да изключвате едното, за да активирате другото.

 

Самият дизайн на устройството е ефектен и запомнящ се - няма шанс да останете незабелязани с Mate Xs. Корпусът е направен основно от метал, като със своите точно 300гр. маса, телефонът се усеща като доста стабилен и луксозен. Сглобката на всички елементи е много качествена и предполага, че ще устои дори на изпускане. Huawei са помислили и за този евентуален сценарий и ви дават възможност за превантивна защите. В комплект с Mate Xs имате специална предпазна рамка, която защитава периферията на устройството.

Макар официално Xs да е със същите размери както на Mate X, новият модел в отворено положение изглежда по-тънък. Това се дължи на факта, че в тази част корпусът е с малко по-изменена форма и така определено изглежда по-тънък. Въпреки, че корпусът на Mate XS в отворено положение е само 5.4мм, в тази дебелина Huawei са побрали изключително здрав отварящият механизъм. Той е част от така нареченият Falcon Wing дизайн и се състи от над 100 отделни миниатюрни компонента.

За създаването на първоначалният механизъм при Mate X са були нужни цели 3 години, като сега има и още 1 в която е бил доусъвършенстван до такава степен, че по време на тестовете си оставаме впечатлени. Отваря се лесно, но в същото време се движи стегнато и плавно. Експериментирайки, отворихме и затворихме корпуса поне 1000 пъти и не забелязахме каквато и да е промяна в поведението на отварящият механизъм. 

 

Я по-дебелата дясна част на корпуса, където Huawei са побрали целият арсенал от камери и друг хардуер, намираме и активационният бутон с вградена Fingerprint функционалност. Тестовете ни показват, че той работи бързо и безпроблемно, дори когато сме с влажни ръце. В сгънато положение телефонът е дебел 11мм, а останалите му габарити са 161.3мм на 78.5мм, което го прави изключително удобен за държане в ръка и носене в джоб.

 

Очаквайте и следващото видео ревю от поредицата, която Digital.bg посвети на премиерният за България смартфон Huawei Mate Xs. В нея ще подходим малко по-детайлно към техническите параметри на сгъваемият хидрид, като ще споделим впечатленията си от хардуера, дисплеите и батерията му.