Ние от Digital.bg обичаме това което правим и тестовете на всяко едно от устройствата, които ви показваме във видео ревютата си е удоволствие. Има обаче устройства, които щом видим, се чувстваме като малки деца в стая пълна с играчки и шоколадови лакомства.

 

Това са устройства, които помним дълго време и често споменаваме като нещо, което ни е впечатлило. Именно такъв е случаят с Lenovo ThinkPad X1 Fold.

 

Вижте още видео ревюто: Lenovo ThinkPad X1 Fold - Първият в света лаптоп със сгъваем дисплей

 

В първата част на ревюто, което му обяснихме, обяснихме какво е толкова уникалното в това хибридно устройство. За пропусналите я, няма да преразказваме. Над тази статия, сме приложили директен линк към въпросното видео ревю за улеснение.

Бързаме, защото за ThinkPad X1 Fold има още много, което трябва да се разкаже и покаже. Например, знаете ли че един от най-големите проблеми на смартфоните със сгъваеми дисплеи, а и на сгъваемите дисплеи като цяло е мястото на сгъвката.

За съжаление при голяма част от тези устройства там има неприятна черта, намачкване и дори отлепване, което не просто се забелязва, а е в средата на погледа ви по време на работа, дори без умишлено да се вглеждате, а винаги гледате там.

Ако сте дали няколкототин лева, това нямаше да е чак толкова фатално. Ако обаче сте дали няколко хиляди лева, едва ли ще сте щастливи от дразнещата черта, която се вижда върху сгъвката на екрана. А сега погледнеm от близо дисплея и по-конкретно мястото на прегъване при ThinkPad X1 Fold.

В отворено положение, тук няма и селда от това, че дисплеят е сгъваем. От колкото и близко разстояние, под какъвто и да е ъгъ и колкото и силна светлина да използваме, за да гледаме – няма визуален дефект.

Освен в изправено положение, гледаме от близко дисплея и когато е сгънат – отново не откриваме наченки на проблем. Не можем да не похвалим Lenovo, в това отношение са се справили повече от отлично. Тайната на успеха се крие в 45-слойната структура, която брандът е интегрирал в дисплея си.

Самият отварящ механизъм също е доста интересен. Принципът му на работа е заимстван от високият клас хибриди в семейството на Yoga, като е бил оптимизиран и надграден така, че да пасне на сгъваемият дисплей на X1 Fold.

Механизмът се състои от десетки застъпващи се метални елементи, които му позволяват едновременно стегнато, но и плавно движение. Без да се притеснявате, че след няколко месеца механизмът ще се разхлабиви. В отворено положение, дисплеят на X1 Fold е с 13.3“ зрителна площ. Той е OLED с резолюция 2048Х1536 пиксела и със съотношение на страните 4:3.

Коженият гръб на устройството има изскачаща ефектна стойка, която му позволява да стои изправен пред вас. Освен това можете да го използвате и леко сгънат, като така дисплеят се превръща в извит. Имате и вариант да използвате X1 Fold и като стандартен лаптоп, като така в долната му част имате виртуална клавиатура с тъчпад и други функционалности.

Дисплеят е с 300 нита яркост и покрива цветовата DCIP гама на 95%. В корпуса на лаптопа има вградена 5MP HDR RGB + AR камера.

 

 

Поредната приятна изненада, която Lenovo са ни подготвили е, че X1 Fold има изключително сериозни технически характеристики. В основата на хардуера стои 5-ден централен процесор Intel Core i5 L16G7 с тактова честота достигаща до 3GHz.

Партнират му интегрирана видео карта Intel UHD Graphics генерация 11 и 8GB LPDDR4X оперативна RAM памет с 4267MHz честота. При вградената памет имате на разположение три различни вариант PCIE NVME SSD, съответно с 1TB, 256GB или 513GB обем.

 

 

В устройството си, предвид изключително компактните му размери и сгъващият му механизъм, Lenovo са използвали иновативна дънна платка с висока производителност. Като са направили всичко по силите на инженерната мисъл на екипа си, за да успеят да поберат максимално мощен хардуер в минимално пространство.

След наколкодневни тестове, оставаме изключително приятно изненадани, колко бързо и безпроблемно работи хибрида. Тествахме го с тежки графични програми и с такива за видео и фото обработка, гледахме видео с висока резолюция и FPS и играхме игри с високи графични изисквания. В резултат нищо не успя да затрудни ThinkPad X1 Fold.

Тук ще спрем поглед и върху поредното доказателство, че Lenovo ThinkPad X1 Fold няма абсолютно нищо общо с мощен таблет, а е истински лаптоп. Това е факта, че в корпуса му има вградено активно охлаждане с механичен вентилатор.

 

Самите Lenovo споделят, че тази система на охлаждане е изградена от инженерите им от нула. Тестовете ни показват, че трудът им е бил ефективен. Охлаждането се справя отлично, без да е прекалено шумно. При споменатите по-рано сериозни натоварвания, температурата на корпуса остава дори по-ниска от очакваната. Измерваме средно 34 градуса.

Всичко изброено до тук в ThinkPad X1Fold се захранва от батерия с 50Whr заряд. Той е достатъчен на хибрида за до 11 часа активна работа с едно зареждане. Като самото зареждане става супер много бързо, защото в комплект с X1 Fold има супер бързо и в същото време компактно зарядно, с поддръжка на Rapid Charge технология.