Още от първия Huawei Watch, китайският технологичен гигант е известен с това, че батериите на смарт часовниците му, а и не само на тях, са с много добър потенциал за автономност. Ако сте ползвали някой от тези часовници, със сигурност знаете, че с тях буквално човек забравя кога за последно е зареждал джаджата си. Новите две попълнение в Huawei Watch семейството не правят изключение от това правило и отново успяват да ни изненадат приятно с времето си за автономност. Watch 3 и 3 Pro имат абсолютно еднакъв хардуер и дисплеи, но Pro е с по-голям корпус и това позволява в него да се побере батерия с по-голям заряд. Така когато е в Ultra Mode режим, 3 може да издържи 14 дни с едно зареждане на батерията, а 3 Pro увеличава времето за автономност до цели 21 дни.

 

 

В стандартен режим, в който се смарт часовниците с с активна eSIM функция и се използват активно като смартфони за разговори и интернет, съвсем логично времето за автономност спада до 3 дни за единия и до 5 дни за другия модел. Това обаче е съвсем очаквано. Образно казано - представете си един автомобил който кара извънградско по права линия с постоянна скорост от 100км/ч и същия по време на състезание със завои, постоянно спиране и тръгване с бързо ускорение. Неминуемо разходът на гориво ще се увеличи. В случая горивото е електричеството в батерията на смартфона. 

 

 

Тук обаче идва ред да отбележим нещо много важно, интересно и полезно. Ако при смартфоните, така нареченият Ultra Battery Safe режим буквално отрязва почти всички функции на устройството, то при новите смарт часовници от Watch 3 серията на Huawei, нещата не стоят така. Направихме си експеримент и в детайли разгледахме какви функции остават активни в икономичният режим на часовниците и определено останахме изненадани. Активни остават точно 43 функции, което са почти половината от всички функции които имат часовниците в стандартен режим. Ако ви изброяваме всяка една от тези 43 функции, ще ни трябва доста време, а и със сигурност ще ви отегчим. По тази причина тук ще акцентираме върху някои от основните, които смятаме, че със сигурност ще ви бъдат от полза в ежедневието ви.

 

 

Ще можете да приемате и провеждате обаждания, както и да получавате известия за входящи съобщения и други неща, случващи се живота ви онлайн. Почти всички спортни и здравни активности на часовниците ще останат активни. Те ще ви напомнят когато сте се застояли на едно място и е време да се раздвижите, ще правят статистика за изминатото от вас разстояние и ще дават съвети за правилно дишане. В Ultra режим, всички дихателни анализи ще останат също активни. Включително сатурацията, която следи за наситеността на кислород в кръвта ви. Активни остават и всички функции свързани със сензора, който се намира в долната част на часовника. Той мери сърдечни показатели свързани с пулса ви, анализира ги и ви помага както за здраве, така и за спорт. Включително и по време на плуване, за което има специален режим, който също остава активен.

 

 

18 от общо 21 спортни режим, с които разполагат новите смарт часовници на Huawei остават активни в Ultra режим. Бягане, ходене, колоездене, катерене, плуване, фитнес и други тренировки остават на ваше разположение. Като всичките данни които се набират през това време, автоматично се синхронизират с Huawei Health приложението на смартфона, който сме свързали. Тоест можем да правим детайлен мониторинг. 

 

 

Дори когато спите, в този енергоспестяващ режим часовниците ще останат активни и ще продължават да правят мониторинг на съня ви. Освен чрез зарядното, което имате в комплект с Huawei Watch 3 и 3 Pro, ще можете да се възползвате и от функцията за безжично обратно зареждане, която позволяват някои смартфони. Да Reverse Charge е активен и в Ultra режим. За да се възползвате от пълния потенциал на безжичното зареждане, нашият съвет е да свалите кейса на смартфона си, ако той има такъв, както и да откачите едната страна на верижката на часовника, за да докоснете долната му част до гърба на смартфона. Така ще си гарантирате много по-добра връзка и респективно зареждането ще става значително по-бързо.