Още от Digital.bg: Huawei MateBook X Pro (2020) - Дизайн и дисплей

 

Красив е нали? Това е новият Huawei MateBook X Pro (2020) – един супер лаптоп, който може да покрие изисквания дори на най-взискателните бизнес потребители. В първата част на видео ревюто, което Digital.bg му посвети, спряхме поглед върху дизайна, размерите, използваните материали и дисплея на машината. Ако сте пропуснали да гледате въпросното видео, директен линк към него има над тази статия. А сега е време да подходим малко по-технически и и да резберем, какво се крие вътре в тази машина.

Ще започнем с хардуера, в основата на който стои централен процесор от последното 10-то поколение на Intel. Това е 4-ядреният Intel Core i7-10510U, който стандартно работи с 1.8GHz тактова честота, но впечатляващата стойност идва когато се активира фирмената Turbo технология. Тогава честотата се клоква до невероятните 4.9GHz. В същото време процесорът е много енергоспестяващ. Той бележи едва 15W консумация. Партниращият графичен процесор е NVIDIA GeForce MX250, а оперативна RAM памет е 16GB LPDDR3 на 2133MHz. При пространството за съхранение на информация имате на разположение предостатъчен от 1TB NVMe PCIe SSD.

 

Едва ли някой ще остане изненадан, но по време на тестовете ни, всичко което стартираме на Huawei MateBook X Pro (2020), върви идеално гладко. Да, това не е геймърска машина, на която да играете тежки игри – най-малкото нямате видео карта с голямо количество самостоятелна памет. Но това не е и била целта на Huawei. Тук те са гонили възможно най-компактен и мощен лаптоп, с батерия, която да не се зарежда постоянно.

 

 

Да, преди да продължим с хардуера и софтуера, ще избързаме да направим една отметка за батерията, защото останахме доста приятно изненадани от нея. Тя е цели 56Wh и независимо от големия си заряд е изключително тънка, така че да не увеличава размерите на лаптопа. Тя е достатъчна на Huawei MateBook X Pro (2020) да работи около 15 часа с едно зареждане. За едно пълно зареждане на батерията от 0 до 100% са ви нужни малко над 2 часа.

 

Създавайки MateBook X Pro (2020), Huawei са помислили за потребителите, които вече имат смартфон на бранда. Благодарение на EMUI Desktop софтуера и фирмената технология Huawei Share, те могат много лесно да споделят съдържание между своя Huawei смартфон и новия MateBook X Pro. Всичко е безжично, бързо и става много интуитивно.

 

 

Когато става дума за мисъл, не можем да не отбележим и две неща, които ни направиха впечатление в пространството около клавиатурата. Едното е, че Huawei са помислили за сигурността на информацията, която съхранявате в лаптопа си. MateBook X Pro (2020) се отключва посредством вграден в Power бутона Fingerprint сензор. Като тестовете ни показват, че той работи изключително бързо и коректно.

 

Другата екстра е изскачащата Web камера, която се намира под бутонм намиращ се между F6 и F7. Това решение не само ефектно, но и много практично. От една страна то помага на Huawei да намалят рамката около дисплея, а от друга, когато не използвате кламерата, тя е защитена и хакери не могат да надничат през нея без знанието ви.

 

 

Периферната свързаност на Huawei MateBook X Pro (2020) в никакъв случай не е богата (В дясно имате пълноразмерно USB, а в ляво са два Thunderbolt-а и комбиниран 3.5мм аудио жак), но това е логично и очаквано, предвид че корпусът му е изключително коомпактен. Липсата на множество портове по него обаче не означава, че не можете да свържете всички необходими ви устройства с разнообразни накрайници. В комплект с лаптопа имате адптор, по тялото на който има цял арсенал от изходи. В задната му част има още едно голямо USB, а в предната - пълноразмерен цифрово аудио/видео изход HDMI, аналогов VGA и USB Type-C

 

 

Независимо от компактните му размери, вграденото в лаптопа озвучение е доста силно. Микрофоните са чувствителни и улавят гласа на разстояние до 4 метра, когато искате да задавате гласови команди.

 

Huawei MateBook X Pro (2020) вече се продава в България, като цената му е 3499лв. Като моделът е част от локалните награди на Huawei във фотографският конкурс Huawei Next-Image Awards 2020. Така че ако снимате добре, можете да участвате и да го спечелите.