Вижте още видео ревюто Nokia X10 - Ефектен 5G смартфон с красив дизайн и достъпна цена

 

Това на екраните ви е Nokia X10. Визуално той прилича доста на модела Х20, който също е присъствал в ревютата ни, но технически е доста по-различен, а и цветовите му разновидности са други.

 

Nokia X10 - Ефектен 5G смартфон с красив дизайн и достъпна цена | Digital.bg

 

В първата част на видео ревюто, което посветихме на Х10, обяснихме именно от къде идва разликата между двата модела и каква е била целта на HMD Global през април да представи два доста сходни, но и отличаващи се един от друг модела.

В случай, че сте пропуснали да гледате въпросното видео и информацията, която ви даваме в него, за ваше улеснение, директен линк сме добавили над тази статия. Но не бързайте да кликвате, защото сега предстои да запознаем с всичко останало интересно в Nokia X10, което все още не сме ви показали.

 

 

Например камерите върху гърба, които са една от основните черти, които отличават Х10 от Х20. Камерите върху гърба са общо 4 и са разпределени в квадрат около логото на Zeiss Optics, които стоят зад снимките, които ще реализирате с Nokia X10. Oсновния сензор e 48MP с апертура ƒ/ 1.79, която му позволява да прави достатъчно качествени снимки с минимален шум, дори на места където околната светлина е ограничена.

При пълен мрак на помощ идва двойната LED светкавица с диапазон на качествено осветяване от около 3 до 4 метра. Втората камера е 5MP и е предназначена за ултраширокоъгълни снимки, в които в кадър влиза много повече, в сравнение със сниманото от стандартната камера. Тук можете да видите нагледна съпоставка. Третият сензор е 2MP и е предназначен за много близки снимки с невероятно добра детайлност, както тази, която в момента виждате на екраните си.

 

 

Ако използвахме основната камера за тази снимка, то крайният резултат щеше да бъде снимка с липса на фокус. Именно с с него и с липсата му се правят и снимките с така нареченият “Ефокт Боке”, при който на помощ идва последният 2МР сензор, който мери дълбочината на кадъра. Предната селфи камера е 8MP, като тя може да снима видео с FHD качество, а основната в 4K.

 

 

Според съвременните тенденции и потребителски предпочитания, смартфон с наистина голям дисплей, който да е подходящ за продължително гледане на видео и игра на игри, се смята, че е този с диагонал от минимум 6.5”. В Случая Nokia ни изненадват приятно с направо огромна зрителна площ от 6.67”, които вървят в комбинация с достатъчно висока Full HD+ резолюция от 2400 пиксела по вертикала на 1080 по хоризонтала.

Респективно съотношението на страните е 20:9, което създава допълнително удобство при гледане на видео съдържание. Плътността на пикселите за 1” е достатъчно висока и от една страна имаме добра детайлност на образите, а от друга намалена умора в очите след продължителна работа със смартфона. IPS дисплеят е достатъчно ярък и маркира цели 450 cd/m² яркост.

 

 

Това позволява на Nokia X10 да има добре видим дисплей, дори към него директно да е насочен светлина. Дисплеят има високо ниво на зашита и няма да се надраска лесно, ако например носите смартфона заедно с ключове или монети в джоба си. Бронировката е Corning Gorilla Glass 3. Споменавайки зашита, корпусът на Nokia X10 е със специално нанопокритие, което защитава хардуера от проникване на прах или мокрене следствие на леки пръски вода.

В основата на хардуера на Nokia X10 стои мощен 8nm процесор с вграден 5G модем. Това е 8-ядреният Qualcomm SM4350 Snapdragon 480 5G. При него ядрата са групирани в две Kryo 460 групи по четири. Съответно с 2GHz и с 1.8GHz тактова честота.

 

 

Партниращият графичен процесор е Adreno 619, а оперативната RAM памет 4GB LPDDR4X. Вградената памет за съхранение на информация или така нареченият сторидж е с предостатъчен обем от 128GB, но ако той случайно не ви е достатъчен, можете да го увеличите с до 256GB посредством microSD.

Хардуерът на Nokia X10 работи отлично по време на тестовете ни. Дори когато го натоварихме сериозно, не се сблъскахме с някакви проблеми, а също така останахме приятно изненадани и от факта, че корпусът му в този момент не грее прекалено много.

 

 

По отношение на операционната система. Да, тук също ще направим важен акцент, че Nokia са предоставили на потребителите чист Android 11 без никакви допълнителни функции, рекламни и други утежняващи софтуера и експлоатацията му неща. Познаваме много потребители, които държат именно на чистия Android и наличието му тук ще определим като преимущество.

Nokia X10 се захранва от Li-Po батерия с 4470mAh заряд. Тествайки смартфона, този заряд ни е достатъчен средно за около 3 дни активна комбинирана работа.

 

 

В свободна продажба цената на Nokia X10 в България е около 550 лева. Телефонът обаче вече е част от портфолиото и на родните телекоми, като там при подписване на договор с тарифен план, цената спада значително. В А1 най-ниската цена е 280 лева, а в A1 - 260 лева.