След серия от статии, които Digital.bg му посвети, вече знаете, че това на екрните ви е новият топ таблет на Huawei, който носи името MatePad 11. Таблет който заслужава вниманието ви и за който след седмица тестове, можем да споделим най-отговорно, че има какво да се покаже и разкаже. Интересните неща в тази джаджа са много и за всяко от тях си заслужава да се отдели подобаващо време.

 

 

В това видео ревю ще спрем погледа си върху дисплея, който заема цели 86% от лицевата част на таблета и е нещото, което постоянно стои пред очите ни и е свързващият елемент между нас, хардуера и софтуера на устройството.

Ключов елемент в MatePad 11е, че това тук е първият таблет на китайският технологичен гигант, който има на разположение дисплей със 120Hz честота на опресняване на картината. Това обаче не е първото устройство на Huawei, което може да се похвали с дисплей с висока честота. Първи с 90Hz бе представеният още през 2020 година Huawei Mate 40, като след него последваха още няколко други модела с 90Hz. Първи със 120Hz сред смартфоните на бранда бе официално представеният през август Huawei P50 Pro.

 

Но какво всъщност е предимството на по-голямата честота на опресняване и какви преимущества дава тя на Huawei MatePad 11 пред конкурентите му. Честотата на опресняване определя колко пъти дисплеят обновява изображението всяка секунда. Това се изчислява в херци (Hz). По-високата честота означава по-гладко движение на обектите. Най-лесно забележимо е при скролването на интернет страница в браузър, каквото ще направим в този наш тест.

Стандартата честота на опресняване на картината при дисплеите на таблетите е 60Hz, тоест двойно по-бавно от това, което имаме тук. В резултат съдържанието което виждаме на дисплея буквално лети. Високата честота също така оказва много благоприятно влияние на възприемането на картината при гледане на видео и игра на игри.

 

Високата честота на опресняване обаче води и до по-голяма консумация на електроенергия. Това е ясно и на Huawei, които по тази причина са се погрижили MatePad 11 да може автоматично или ръчно да регулира честотата в зявисимост от това, което правите на таблета си. Например когато използвате Месинджър, разглеждате снимки или четете текст, нямате нужда от 120Hz.

В този момент честотата се адаптира към 60Hz. Ако обаче играете игри, то автоматично се активира пълният потенциал от 120Hz. Споменавайки игри, ще отбележим нещо важно, което със сигурност ще заинтригува геймърите. Дисплеят поддържа 16.7 милиона цветови оттенъка в DCI-P3 цветовата гама, като впечатленията ни са, че черното е наистина черно, като са налични и всичките му естествени оттенъци, които правят играта в тъмни сцени още по-приятна.

 

Не по-малко важна за качественото предаване на картината от високата честота на опресняване е и високата резолюция на дисплея. При Huawei MatePad 11, тя е повече от достатъчна висока. Пред себе си имаме 2560 х 1600 пиксела. Резолюция, която можете да срещнете още с абревиатурите WQXGA или 2K. Който и от вариантите за наименование да изберете, само ще ви кажем, че тези резолюция е доста висока и гарантира изключително добра детайлност на изображението.

Само ще отбележим, че същата резолюция има последният Apple MacBook Pro 13, но с тази разлика, че тук диагоналът на дисплея е по-малък (10.95”) и респективно плътността на пикселите за 1” е по-голяма - 276ppi. Така от колкото и близко разстояние да гледаме съдържанието на дисплея, няма да можем да забележим очертанията на пикселите, защото са съвсем малко. Всеки от тях е с размер от едва 0.09мм. Освен за по-доброто качество на картината, както и друг път сме казвали, високата резолюция има индиректно положително влияние и върху умората на очите ни след продължителна работа.

В това отношение, разглеждайки харктеристиките на Huawei MatePad 11, оставаме приятно изненадани от факта, че дисплеят на таблета е с TÜV Rheinland Low Blue Light и TÜV Rheinland Flicker Free сертификации.

Първата е дадена от немската сертификационна академия благодарение на намаленото вредно лъчение на синята светлина на екрана, а втората заради другия много вреден за зрението фактор - трептенето на картината, което тук е сведено до минимум. Факт, по време на тестовете си, използвахме таблета в продължение на часове, както през деня, така и вечер на тъмно. В резултат не изпитахме повишена умора в очите.

 

Независимо, че по-рано в ревюто ни сравнихме дисплея на MatePAd 11 с този на MacBook Pro 13, таблета на Huawei не е в един ценови клас със скъпия лаптоп на Apple. Тук идва идва и приятната изненада, че MatePAd 11 е със съвсем достъпна цена, на фона на добрите технически параметри, които предлага.

 

Huawei MatePad 11 вече е наличен за продажба в България и в комплект с клавиатурата Smart Magnetic Keyboard и с второто поколение на активния стилис M-Pencil, се предлага за под 1000 лева.