Вижте още видео ревютата: 
Лаптоп Lenovo ThinkPad P15v - Тест на дисплей, клавиатура и тъчпад

Lenovo ThinkPad P15v - Професионална мобилна работна станция

 

Благодарение на серия от подробни видео ревюта, които Digital.bg ѝ посвети, вече познавате добре мобилната работна станция Lenovo ThinkPad P15v.

Лаптоп Lenovo ThinkPad P15v - Тест на дисплей, клавиатура и тъчпад |  Digital.bg

 

До тук разгледахме всичко видимо за очите по корпуса на лаптопа, свързано с размерите, материалите от които е направена машината, дисплея, вътрешното пространство около клавиатурата и периферната функционалност.

Lenovo ThinkPad P15v - Професионална мобилна работна станция | Digital.bg

 

За пропусналите предходните две части на това видео, директни линкове сме приложили над тази статия, а сега идва ред да ви покажем финалната трета част в която ще споделим преките си впечатления от хардуера, софтуера, батерията и някои специфични елементи от този лаптоп, създаден за професионалисти.

Предвид, че е мобилна работна станция, дело на Lenovo, съвсем очаквано е ThinkPad P15v да има изключително богат асортимент от възможности за конфигуриране на хардуера, в зависимост от потребителските нужди на клиента. Сред вариантите за централни процесори между които може да се избира откриваме Intel Core i5-10300H, i7-10750H, 10850H, 10875H и Xeon W-10855M.

 

 

В нашата тестова бройка сме с оптималният и изключително мощен 10th генерация Intel Core i7-10875H. Това Comet Lake CPU е изградено по 14nm производствен процес и има 16MB Smart Cache. Процесорът е с цели 8 ядра със стандартна тактова честота 2.3GHz, която посредством Intel Thermal Velocity Boost достига до изключителните 5.1Ghz.

Партниращите графични процесори са Intel UHD Graphics 630 и NVIDIA Quadro P620. Що се отнася до оперативната RAM памет, максимумът е 64GB, а в нашата тестова бройка е 16GB DDR4 и дори с толкова лаптопа работи отлично с целият този хардуерен потенциал. Ако паметта все пак не ви е достатъчна, едно от нещата, които много ни харесват в ThinkPad P15v е възможността, която ни дават Lenovo за бърз достъп до ъпгрейд на RAM паметта. Достъпът до двата слота е много бърз.

 

 

Целият този хардуер разчита на активното охлаждане от един голям вентилатор, който се намира в ляво, в зоната под Ctrl, Shift и Caps бутоните. От него излизат двойка големи медни тръби, които преминават през цялата централна част и чрез каналите си охлаждат най-греещите хардуерни елементи. И очевидно го правят много добре, защото по време на тестовете ни, температурата на корпуса на лаптопа остава ниска, дори при сериозни натоварвания.

Тук като допълнение ще споделим, че при максимално натоварване и респективно режим на въртене на вентилатора, той не е прекалено шумен. Това се дължи на факта, че използва специален безшумен лагер на оста си.

 

 

Някои хора биха се подвели, че в горната част над клавиатурата, където се намира тази правоъгълна решетка, стои част от охлаждането, но ще сгрешат. Под нея се намира Dolby Audio стерео озвучението на лаптопа, което се състои от два високоговорителя с по 2W мощност всеки. За да добиете реална представа за силата и качеството на звука, това е саунд тест, който направихме специално за вас.

В горната част на рамката около дисплея на лаптопа има вградени HD камера и два микрофона. Това е видео, което заснехме с тяхна помощ. Когато не използвате камерата, тя е защитена максимално добре от хакерски атаки, посредством механичен ThinkShutter капак. Като опция Lenovo предлагат и IR сензор, който си пъртина с Windows Hello.

Споменавайки софтуер, не можем да не отбележим, че заедно с Lenovo ThinkPad P15v идва инсталиран 64-битов Windows 10 Professional, заедно с всичките му съпътстващи и улесняващи работата на професионалистите приложения и функции. Включително и тези по сигурността, които включват управление на Trusted Platform Module (dTPM) 2.0 и Self Healing BIOS.

За още по-тясно специализирани професионалисти, Lenovo предлагат и опция с операционни системи Ubuntu Linux и Red Hat Linux. Огромен е и избора от варианти и обеми по отношение на вградената памет за съхранение на информация. Налични са два слота за памет, като максималният обем е 4TB M.2 NVMe PCIe SSD.

 

 

Батерията на Lenovo ThinkPad P15v е с А-симетрична, Г-образна форма и се намира в долната дясна периферна част. Тя има на разположение 68Whr заряд, който по време на тестовете ни се оказва достатъчен средно за около 6 часа комбинирана работа, която е доста добър резултат, предвид задачите, които изпълнихме на лаптопа.

Ако използвате лаптопа за стандартни задачи, като например браузинг, времето за автономност ще се увеличи. Ако пък намалите яркостта на дисплея, времето ще се увеличи още. По данни на производителя, при вариант с FHD дисплей, максималното време за автономност е 12.8 часа, но от опит можем да ви кажем, че ако искате да използвате лаптопа си пълноценно, такава автономност не може да се постигне. Няма и нужда, при положение, че Lenovo са дали в комплект с ThinkPad P15v супер бързо 135W зарядно с което за едно пълно зареждане на батерията са ви нужни малко над 30 минути.