Вижте още видеото в което тестваме смартфона Xiaomi Mi 11 Ultra - Дисплей и цена 

Вече познавате добре смартфона, който стои на екраните ви. Характерният му дизайн подсказва, че това е Xiaomi Mi 11 Ultra, с който Digital.bg започна да ви запознава в серия от подробни видео ревюта.

 

Тестваме смартфона Xiaomi Mi 11 Ultra - Дисплей и цена | Digital.bg

 

До този момент разбрахме всичко за дизайна на премиум флагмана, за размерите му и за материалите от които е направен разпознаваемият му корпус. Споделихме с вас, как Xiaomi създавайки този модел са се постарали да покажат нагледно всички най-добро, което могат да поберат в тялото на един смартфон, който може да се побере в джоба ни. Така тествахме дисплея, периферията и някои специфични неща в корпуса, на които едва ли сами бихте обърнали внимание.

Вижте още видео ревюто Xiaomi Mi 11 Ultra - Тестваме най-добрият флагман смартфон на компанията

И така дойде ред да преминем към следващите два компонента от параметрите на Xiaomi Mi 11 Ultra и това са неговите хардуер и софтуер. Междувременно за пропусналите да гледат предишните част на това видео ревю, над тази статия сме приложили директен линк към тях.

 

Xiaomi Mi 11 Ultra - Тестваме най-добрият флагман смартфон на компанията |  Digital.bg

 

Предвид, че в ръцете си държим топ флагман, едва ли ще е изненадващо, че Mi 11 Ultra има един от най-добрите хардуери, които могат да се намерят в смартфон към настоящия момент. Централният процесор е Qualcomm Snapdragon 888 5G. Той изграден по 5nm производствена технология и има 8 ядра, разделени в общо три Kryo 680 групи. Съответно едно с 2.84Ghz тактова честота, три с 2.42GHz и четири с 1.8Ghz.

Това разделение се прави с цел постигане на максимално висок коефициент на полезно действие. Тоест когато на смартфона се извършват базови задачи, като например разговори, чат, гледане на часовник и други, хардуерът работи с минимален технически ресурс. Едва когато имаме по-високо натоварване, в зависимост от това колко високо е то, с включват и другите групи ядра. Партниращият графичен процесор тук е Adreno 660, а оперативната RAM памет е два варианта - 8GB и 12GB. Европейската версия, която тестваме ние е с 12GB RAM и с 256GB сторидж. Иначе има и вариант с 512GB вградена памет.

 

 

И така, абсолютно всичко което стартирахме на Xiaomi Mi 11 Ultra върви идеално гладко. Това е смартфон, на който не само всички актуални игри вървят на висока графика, но и със сигурност игрите в следващите 1-2 години също ще вървят без проблем с максимални графични настройки. При тежките натоварвания на които подложихме Mi 11 Ultra, тялото не започва да грее прекалено много. Освен добре подбраният хардуер, за този ефект спомага и комбинацията от керамичен корпус с метална периферия.

 

 

Флагман смартфонът на Xiaomi има на разположение Bluetooth 5.2 и NFC чип за бърза безжична връзка с други устройства, както и за безконтактни разплащания. Налице са още Wi-Fi 6E и MIMO (VHT160). Благодарение на тях смартфона постига изключително високи скорости за пренос на информация през рутер.

Високи са скоростите и на мобилен пренос на данни, защото Mi 11 Ultra има на разположение 2 5G SIM карти. Навигационната система на смартфона поддържа сателитите GPS (L1 и L5), GLONASS, BeiDou (B1I, B1C и B2a), както и Galileo (E1 и E5a). Позиционирането на навигацията е добро. Съпоставимо с професионална навигационна система Garmin, отклонението в тракинга е съвсем минимално.

 

 

Целият изброен до тук хардуер се управлява и от адекватно добър софтуер. В основата му стои последната версия Android 11, за който вече сме говорили много в ревютата си и за който едва ли има какво толкова ново да ви разкажем. По-интересно със сигурност ще ви бъде, ако разгледаме в детайли фирменият потребителски интерфейс MIUI 12.5, който Xiaomi са добавили към стандартният Android тук.

Благодарение на него изгледа в менюто на Mi 11 Ultra много наподобява този на iOS операционната система при iPhone смартфоните на Apple. Даже ако сте iPhone юзър, много по-лесно можете да преминете към Android ако използвате смартфон с такъв интерфейс. Иконите, изгледа, а и някои функции са много добре персонализирани и освен това ви дават възможността и сами да променяте изгледа на менюто според индивидуалните си предпочитания.

 

 

Нещо на което непременно ще обърнем внимание е факта, че независимо от китайският произход на Xiaomi, Mi 11 Ultra поддържа Google Play Services и още със стартирането си, смартфона има инсталиран Google Play Store магазина, от който да си сваляте последствие игри и приложения. Но има едно “Но”, ако си купите версия предназначена за китайският пазар, смартфона няма да е с Google GMS сертификация, така че нашият съвет е да си купувате смартфони само от официалните канали за доставка в България, които предлагат само и единствено европейската версия на модела.

 

 

Да, някои от вас биха казали, че Play Store може да бъде инсталиран допълнително и е така, но въпреки това голяма част от приложенията от него няма да работят без сертификация. Ще отбележим също така, че в софтуера на Mi 11 Ultra не се появяват дразнещи системни реклами, което е голям плюс, поне според нас.