Вижте още видео ревюто: Xiaomi Redmi Note 10S - Смартфон с идеално съотношение цена-качество

Това на екраните ви е черната Shadow Black или известна още като Onyx Gray версия на смартфона Xiaomi Redmi Note 10S. С дизайна, размерите, използваните материали, окомплектовката и някои специфики на периферията на който Digital.bg ви запозна в първата част на това видео ревю. За пропусналите да я гледат, над тази статия сме приложили директен линк към видеото. А сега идва ред да споделим с вас преките си впечатления, натрупани след обстойни тестове на дисплея, хардуера, софтуера и батерията на смартфона.

 

Xiaomi Redmi Note 10S - Смартфон с идеалн осъотношение цена-качество |  Digital.bg

 

Ще започнем с дисплея, който буквално винаги стои пред очите ви и е този компонент, който прави физическата връзка между хардуера и софтуера на смартфона с този, който ги използва. Дисплеят при Redmi Note 10S e Super AMOLED с 6.53”диагонал.

Тоест пред себе си имаме достатъчно голяма зрителна площ за работа и забавление, в комбинация с модерна технология, която ни гарантира идеално пресъздаване на цветовете, с висока яркост и добър контраст. В цифри - яркостта отчита стойност от 450 нита в стандартен режим на работа и пикова стойност от цели 1100 нита. Тя оптимизира работата на дисплея за моментите в които сме навън и грее ярко слънце.

 

 

При по-ниска яркост, дисплеят няма да е добре видим, а този тук определено се вижда добре дори в слънчеви летни дни като сегашните. Голямата зрителна площ на дисплея върви ръка за ръка и с достатъчно висока FHD+ резолюция, която позволява висока детайлност на образите и допринася значително за намаляването на умора в очите след продълбжителна работа.

В цифри - 2500x1080 пиксела водят до съотношението на страните 20:9 и Дисплеят е много детайлен, като плътността на пикселите за площ от 1" е 409ppi. Дисплеят на Redmi Note 10S може да се похвали, че покрива широката DCI-P3 цветова гама и е с цели 4 500 000:1 контрастност, което също са две характеристики, които говорят много за качеството му. Тук ще отбележим още нещо, което открихме тествайки смартфона и това е вибромотора, който Xiaomi са вградили в корпуса. Той е съпоставим като усещане с този при далеч по-скъпи флагман смартфони.

 

 

Малко са хората на които това би направило впечатление, но пък тези на които би, определено биха били щастливи, че в Redmi Note 10S е работено активно в тази насока. Дисплеят на смартфона е защитен от Corning Gorilla Glass 3 бронирано стъкло.

 

 

Време е да преминем към хардуера на смартфона, който в сравнение със стандартният Xiaomi Redmi Note 10, е получил сериозен ъпгрейд, което определено ще се хареса на хората, които смятат да използват смартфона за игра на тежки игри или за работа с графични и приложения за видео обработка.

 

 

В основата на хардуера стои 12nm процесор Mediatek Helio G95. Той има 8 ядра, разделени в две групи. Съответно 2 Cortex-A76 с 2.05GHz тактова честота и 6 Cortex-A55 с 2GHz. Партниращият графичен процесор е Mali-G76 MC4, а оперативната RAM памет е три различни варианта - 4GB, 6GB и 8GB.

Респективно при всеки един от вариантите партнира различен обем сторидж - 64GB или 128GB. В България се предлага оптималният по наше мнение вариант, при който има 6GB RAM и 128GB сторидж. Такава е и тестовата бройка, която ви показваме.

 

 

При сериозни натоварвания с мултитаскинг с множество едновременни прозорци и приложения за видео обработка, не се сблъскахме дори за момент с някакви проблеми. Тествахме смартфона и с няколко по-тежки игри, като в резултат оставаме доволни от работата на хардуера.

Дори при това натоварване корпусът не грее прекалено много. За добрата работа на хардуера, разбира се голяма заслуга има и софтуерът, който го управлява. Тук той е поверен в ръцете на Android 11, с потребителски интерфейс MIUI 12.5. Менюто на Redmi Note 10S е лесно за ориентиране и е интуитивно подредено.

 

 

Разглеждайки хардуера на смартфона ще отбележим също така, че за разлика от стандартният Redmi Note 10, при който тази екстра малко ни липсваше, при 10S Xiaomi са добавили NFC модул, който позволява бързо свързване с други устройства безконтактни разплащания. Навигацията на смартфона се позиционира добре. Тя обслужва сателитите GPS, Galileo, Glonass и Beidou. Bluetooth тук е версия 5.0

Батерията, която дава енергия на всичко изброено до тук е Li-Po акумулатор с 5000mAh заряд. С тях по време на тестовете ни Redmi Note 10S издържа средно между 2 и 3 дни в зависимост от начина на експлоатация. Както вече споменахме дисплеят на смартфон Super AMOLED, като една от характерните черти на тази технология е високата енергоефективност. Особено когато активираме „Dark theme“ режима, коефициентът на полезно действие става с още по-висока стойност. В този режим времето за автономност се увеличава с между 20 и 30%.

 

 

В комплект със смартфона върви 33W Mi Turbo Charge зарядно, с което само за 30 минути, батерията се зарежда от 0 до 54%.

Е вече познавате добре смартфона Xiaomi Redmi Note 10S, но да и вие сигурно забелязахте, че пропуснахме нещо, на което със сигурност обръщате внимание при избора си на нов смартфон и това са камерите. В отделно специализирано фотографско видео ревю, Digital.bg ще ви покаже нагледно как снимат общо петте камери на смартфона.