Вижте още видео ревютата:

Huawei P Smart Z - Смартфон с ниска цена и високо качество

Смартфон Huawei P Smart Z - Тест на дисплей, хардуер, софтуер и батерия

 

Това е Huawei P Smart Z, който благодарение на поредица от видео ревюта, които Digital.bg му посвети – познавате достатъчно добре. Накратко – този бюджетен смартфон има параметри съпоставими с миналогодишен флагман и дизайн, който по нищо не отстъпва на актуален такъв. В това ще се убедите сами, ако не сте гледали споменатите ревюта. Директни линкове към тях има над тази статия. А сега ще подходим фотографски и ще отговорим нагледно на един въпрос, който вероятно интересува повечето от вас „Как снима Huawei P Smart Z?“   

 

Върху гърба на телефона има две камери, което автоматично подсказва, че с него могат да се правят доста качествени снимки с „Ефект Боке“. Основният сензор е 16 MP, а помощният 2 MP. Както и сами виждате от кадрите на екраните си, контурът на изрязана площ при снимките с дълбочина е без дефекти. Нещо което рядко се среща при смартфон от бюджетен клас. Основната камера е с апертура f/1.8, която ви позволява да правите добри и ясни снимки дори при по-слаба осветеност. В слайдера долу можете да активирате „Нощен режим“. При него светлосилата по ISO може да се регулира ръчно от 100 до 1600, а експозицията от ¼ секунда до цели 32 секунди.

В портретен режим можете също да се възползвате от „Боке“, като тук имате още разкрасяваща „Beauty“ функция и специална подсветка, която използваме по-често при снимки с предната камера и ще разгледаме подробно там. Иначе разкрасяване може да се използва и при видео, което е много полезна екстра. В слайд менюто долу имате икона „Още“, натискайки я пред вас се разкриват още интересни опции, които можете да използвате при снимки видео.

 

Светлинните рисунки стават с помощта на дълга експозиция и с тях можете да направите доста ефектни кадри на огньове. HDR изравнява неравномерна осветеност и много цветове в общ кадър.  Забавеното и забързаното движение при видео работят отлично. Максимумът на забавяне който можете да постигнете е 480fps. Всички снимки стават в автоматичен режим, но ако решите да експериментирате, можете да активирате ръчният режим „Pro“.

 

 

P Smart Z е първият смартфон на Huawei, при който селфи камера не вградена в дисплея или стои над него. На пръв поглед камера за селфита тук изобщо няма, но след като натиснете бутона за включването ѝ, тя излиза от горната периферна част посредством специален Pop-Up механизъм. Яко и практично решение, което освобождава място и прави смартфона много по-малък в срявнение с останалите 6.6-инчови модели на пазара.

 

 

Изскачащата камера е и доста ефектна, по време на тестовете ни със снимки навън, много хора с интерес попитаха какъв е този смартфон. Също така, както вероятно и вие, се поинтересуваха, дали този механизъм няма да се счупи бързо. За щастие не. По данни които получаваме от Huawei, ресурсът на механизма е 100 000 отваряния и затваряния, които ще надживеят капацитета на доста други компоненти в устройството. Камерата също така издържа на 15кг натиск и на температури в диапазона от -20℃ до +60℃.

 

Също както при основната камера и тук можете да се възползвате от AI изкуственият интелект на Huawei. Благодарение на него, снимките автоматично стават много добри, но за това заслуга има и още един фактор. Сензорът на камерата. Той е не по-малко интересен от Pop-Up механизма ѝ. Той е със същата резолюция, както и основният сензор отзад – 16MP. Това автоматично ви позволява да изрязвате по-малък детайл от вече направено селфи, без да нарушавате качеството на снимката.

 

Апертурата на камерата е f/2.0 и тя ви позволява да правите без проблем снимки при по-слаба околна светлина. Натискайки този бутон, можете да избирате различни софтуерни режими за осветяване. Последният „Осветяване за сцена“ пък ви позволява да правите много ефектни кадри за социалните мрежи, при които фонът зад вас е изрязан в черно. Смартфонът има обаче още по-яка функция за смяна на фонове и различни ефекти – това е „AR“. Определено е забавно, още повече, че можете да използвате за фон снимка, която преди това сте направили.

 

 

Истинска светкавица при предната камера няма, но за такава се използва големият ярък дисплей. Благодарение на него лицето в кадър получава меко осветяване, без да изгаря. Очите също блестят доста интересно.