Teхнологичните компании оперират с внушителен капитал, който им позволява да са дългосрочен източник на иновации. Едва ли е изненадващо, че IT гигантите са едни от най-богатите публични дружества в световен мащаб. Най-яркият пример определено са Apple, чиито акции поскъпнаха с над 1000%, откакто Тим Кук е шеф на компанията.

Пазарната капитализация на създателите на iPhone и Pad в момента надхвърля $2.5 трилиона. Единственият друг бранд успял да премине границата от $2 трилиона е Microsoft. Въпрос на време е към тях да се присъединят още Google и Amazon, които се оценяват на респективно $1.8 трилиона и $1.7 трилиона.

Вниманието ни сега е привлечено от Tesla, които вече се търгуват като компания с пазарна стойност от $1 трилион. Това се случва 12 години след успешно проведеното IPO и излизането на борсата, съобщава CNN.

 

 

По този начин Tesla се превръщат във втората компания, която  най-бързо достига капитализация от $1 трилиона и е изпреварена единствено от Facebook, на които им бяха необходими 9 години, за да го направят. Нито една друга компания от автомобилния сектор няма толкова висока пазарна капитализация, както Tesla.

Анализаторите дори изчислиха, че следващите 11 големи производители на електромобили комбинирано не могат да преминат $1 трилиона. От Tesla реализираха продажбите на около 500 хил. автомобила през 2020г. Плановете са да бъдат доставени над 627 хил. през настоящата година.

Инвеститорите са уверени, че Tesla ще продължи в дългосрочен да развива влиянието си и да бъде още по-успешен бранд.

 

Още от Digtial: Tesla ще отворят своите станции за електромобили за други производители