Модерните автомобили са базирани на все повече технологични решения, които улесняват начина, по който се придвижваме на кратки и дълги разстояния. Системата за асистиране и подпомагане на водача стават все по-прецизни и са подходящи в разнообразни ситуации. Всички тези иновации, обаче поставят нови предизвикателства пред софтуера на автомобилите особено в сферата на сигурността на пътниците. Tesla например предлагат иновативен Аutopilot режим, който поема самостоятелно управлението.

 

Използването на подобна функция се харесва от доста хора, но предизвиква и дискусаиисвързани с възможността системата да сгреши и предизвика пътен инцидент. Именно тези опасения са една от причините да се бави навлизането на първите автономни автомобили на пазара. Шефът на Tesla, Елон Мъск потвърди, че компанията планира да позволи на останалите производители да имат достъп и да използват софтуера им за сигурност в бъдещите автомобили, информира Еngadget.

 

 

По този начин компаниите ще могат да модифицират отворения код и да адаптират софтуера към своите инфотейнмънт системи. Ако повече брандове започнaт да използват платформата на Tesla това може да я превърне в стандарт за цялата индустрия. Решението на Tesla да предоставят отворения код на софтуера ще позволи на повече специалисти да допринесат за разработването и респективно за подобряване на функционалността. Това ще позволи и да се намалят оперaтивните разходи. 

 

Oще от Digital: Тesla Model Y ще предизвика революция в производството на автомобили